A belföldi hívások árát is csökkentené az EU

Új frontot nyit a mobilcégek ellen az Európai Bizottság, ezúttal azokat a díjakat csökkentenék drasztikusan, amelyeket a szolgáltatók egymásnak fizetnek, amikor az ügyfél egy másik hálózatba telefonál. A végződtetési díjak drasztikus csökkentése azonban veszélyes fegyver: visszafelé is elsülhet.

Kétmilliárd eurót spórolhat meg az előfizetőknek az Európai Bizottság a legújabb tervével, amely a mobilvégződtetési díjakat 2012-re három eurócentben maximálná. Jelenleg 2 és 15 cent között szóródnak ezek a tarifák, Magyarországon mintegy hat cent, 16,84 forint. Ezúttal nem Viviane Reding távközlési ügyekért felelős, hanem Neelie Kroes versenyügyi biztos ütött meg markáns hangot. Az említett tételt egyszerűen csak a szolgáltatók aranytojást tojó tyúkjának nevezte.

- A jövőben a fizetendőknek a valós költségen kell alapulniuk. A magasan tartott végződtetési díjak akár támogatásnak is tekinthetők, amelyek a legnagyobb mobilszolgáltatóknak nyújtják a legnagyobb hasznot - vélekedett. Összehasonlításképp: a vezetékes szolgáltatóknál alkalmazott végződtetési díjak 0,57 és 1,3 cent között vannak.

Piaci szakértők szerint viszont a helyzet korántsem ilyen egyértelmű. A végződtetési díjakból származó bevételt "merész dolog" támogatásnak nevezni - állítják -, hiszen egy 2006-ban indult egyeztetési folyamat eredményeképp folyamatosan csökkennek e díjak (amelyek meghatározása a helyi szabályozók - hazánkban a Nemzeti Hírközlési Hatóság - feladata). Az elmúlt három évben negyven százalékkal lettek alacsonyabbak a tarifák.

Felhívják a figyelmet arra is: az Európában alkalmazott üzleti modell egyik lába, hogy a szolgáltatók bevételének jelentős részét adják az egymástól beszedett végződtetési díjak. Ha ezeket drasztikusan csökkentik, akkor a beruházásokra fordítható pénzek csökkennek, márpedig pont egy technológiaváltás előtt áll a szektor. Ma 2011-2012-re teszik az első, negyedik generációs (LTE) hálózatok megjelenését, amelyek - többek között - pont a hívások és az adatátvitel költségeit csökkentik jelentősen. Végső soron tehát az intézkedés pont azokat a beruházásokat késleltetné, melyek a fogyasztói ár csökkenését tennék lehetővé.

Az ETNO távközlési érdekvédelmi szervezet drasztikusnak és fölöslegesnek nevezte a tervet. Az újonnan piacra lépőket tömörítő szervezet, az ECTA viszont üdvözli azt, mert álláspontjuk szerint az EU számos országában torzult a verseny. A versenyügyi biztos szerint ezt a torzulást csak egy szigorú és harmonizált szabályozással lehet feloldani.

Megfigyelők szerint jó megoldás lehetne, ha az egyes piaci szereplők súlyát érvényesítenék a végződtetési díjakban, azaz a nagy előfizetői számú szolgáltatóknak arányosan kisebb végződtetési díjakat lehetne megállapítani (mivel a több előfizetőt jegyző cég több percet végződtet saját hálózatán). Magyarországon ezt a rendszert évekig sikeresen alkalmazták, pont idéntől lettek egységesek a tarifák.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.