Csendes Szurgutnyeftyegaz

A Mol újdonsült nagytulajdonosa, a Szurgutnyeftyegaz a jelek szerint nem kér az ügylet hazai táncrendjéből.

A Mol ötödét megvásárló orosz Szurgutnyeftyegaz az ügylet kapcsán továbbra is hallgat. A Mol legnagyobb egy kézben lévő, 21,3 százalékos részvénypakettjét a múlt hónap elején megszerző orosz olajvállalat ugyanis továbbra sem válaszol a Magyar Energia Hivatalnak (MEH) a részvényeseket, illetve a vezető tisztségviselők kilétét firtató kérdéseire. A MEH azért tehetett fel tisztázó jellegű kérdéseket a Szurgutnyeftyegaz felé, mert a 21,3 százalékos részvénycsomag a stratégiainak számító Molban eléri azt a szintet, amikor erre a magyar államot képviselő MEH-nek már joga van. Úgy tudjuk, a MEH-nél továbbra is határidő nélkül várják a választ. Érdemi adatok nélkül viszont nem "veszik tudomásul" a tulajdonszerzést. Emiatt viszont a Szurgutnyeftyegaz nem kerülhet bele még a Mol részvénykönyvébe sem, hivatalosan nem lehet jelen és nem szavazhat a közgyűlésen. Noha az új orosz tulajdonos e tárgyban eddig nem nyilatkozott, ottani értesülések szerint a Szurgutnyeftyegaz saját adatait ilyen mélységben nem kívánja közölni.

Az egyik ilyen sarkalatos dokumentum lenne a részvénykönyv, ami a Mol esetében például nyilvános. Ám még ha meg is szerezné a Szurgutnyeftyegaz a MEH-engedélyt, a Molban újabb akadályt kellene legyőznie. Ahhoz ugyanis, hogy egy esetleges közgyűlésen ne korlátozzák szavazati jogait, a Mol igazgatóságát pontosabban körül nem határolt módon kellene meggyőzniük tulajdonosi hátterük átláthatóságáról. (E tárgyban akár a Szurgutnyeftyegaz, akár a Mol esetében is felmerülhet, hogy tulajdonosai "mögött" mások állnak, de ennek bizonyítása komoly, akár nemzetbiztonsági jellegű nyomozást is szükségessé tenne.)

Beállni látszanak tehát azok a frontvonalak, amelyek a tulajdonszerzéskor az orosz vevő, valamint az ezúttal egy véleményen lévő magyar kormány és a Mol között kialakultak. Szakértők szerint a Szurgutnyeftyegaz jogosult lesz osztalékra - erről idén a közgyűlés az igazgatóság javaslatára lemondott -, és "pénzügyi befektetőnek" tekintik. Érdemi kapcsolatot egyébként az orosz cég a Mol igazgatóságával sem vett fel.

A Mol közgyűlése
A Mol közgyűlése
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.