Családi ezüstből lett nyereséges a MÁV

Papíron nyereségesen gazdálkodott tavaly a MÁV: a holding és leányvállalatainak mérlege egyaránt pozitív lett. A sikeres év azonban valójában nem a jó gazdálkodásnak, hanem a MÁV Cargo eladásából befolyt bevételnek tudható be.

Egyik legsikeresebb pénzügyi évét zárta 2008 végén a MÁV - mondta sajtótájékoztatóján Heinczinger István vezérigazgató. A társaság mérleg szerinti eredménye 41,6 milliárd forint, működési eredménye 9,3 milliárd volt. A vasútnál szokatlan pénzügyi eredményhez elsősorban a MÁV Cargo értékesítése járult hozzá: a Rail Cargo Austria tavaly decemberben átutalta a MÁV számlájára a neki járó 97,5 milliárdot, ami egy csapásra elfedte a vasút veszteségeit.

A helyzet javulásához hozzájárultak a hatékonyságjavító intézkedések is: a bevételek növelésével és az erőforrások racionalizálásával a MÁV 3,6 milliárdot, a vasúti cégcsoport 5,2 milliárd forintot spórolt meg. Az év közben elrendelt intézkedések pedig további 13 milliárd forint eredményjavulást hoztak.

A MÁV kötvénykibocsátási tervei azonban elbuktak. A vasút ingatlanjainak hasznosítására megálmodott ingatlanalap létrehozásából pedig nem lett semmi - ami önmagában mintegy 130 milliárd forint forrást vont el a vállalattól. A társaság a 2008-ra tervezett 116 milliárd forint helyett alig 50 milliárdot költhetett beruházásaira. Az energiaárak növekedése mintegy kétmilliárd forint többletköltséget okozott. Fizető utasból pedig a tervezettnél hat, az előző évinél két százalékkal kevesebb volt a vonatokon.

Heinczinger István szerint a MÁV továbbra is alulfinanszírozott. Optimális működéséhez a 2009-re betervezett - még jóváhagyásra váró - 163 milliárd forintnál több pénzre lenne szüksége. Az előzetes számítások szerint az eredményes működéshez 220-230 milliárd forint költségtérítés kellene.

Átalakításra szorul az utazási kedvezmények rendszere is. Heinczinger István szerint nem tartható, hogy az évi 142 millió utas közül csupán 112 millióan fizetnek a jegyért.

Jól ment a MÁV-Startnak is

Betartotta a közszolgáltatási szerződésben rögzített vállalásait, és sikeres pénzügyi évet zárt 2008-ban a MÁV-Start Zrt. Kozák Tamás vezérigazgató közölte: cégük 57 millió forintos mérleg szerinti eredményt produkált, alaptevékenységük eredménye ugyanakkor 352 millió forint volt. Eközben az utasok száma 3-4 százalékkal csökkent 2008-ban - a társaságnál az egymást követő sztrájkok számlájára mintegy hárommillió utas elvesztését írják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.