Peren kívül egyezkedő erőművek

Peren kívüli egyezség körvonalazódhat a magyar államot több tízmilliárd forintra perlő két erőművel - tudtuk meg. Ha mégis végigmenne a per, és a magyar állam veszítene, a fizetést ráhagynánk az unióra.

Lapunk információi szerint peren kívüli egyezség körvonalazódik a magyar államot vélt veszteségeik miatt a washingtoni választott bíróságon perlő erőművekkel, a Dunamentit tulajdonló francia GdF Suezzel, illetve az AES Tisza névadó amerikai befektetőjével. A tét több tízmilliárd forint. A befektetők bizalmának visszaszerzésére szorgalmaz Hónig Péter új energiaügyi miniszter is peren kívüli egyezséget. Korábban egy konferencián a költségvetés szűkösségét is az okok közé sorolta. Horváth J. Ferenc, az eljárásokban a magyar államot képviselő Magyar Energia Hivatal elnöke viszont tegnap bizakodásról adott számot. A magyar állam információink szerint már mintegy félmilliárd forintot költött a saját képviseletére.

A háttértárgyalásokon a magyar államot segíti az az uniós határozat, amely a magyar kormánynak megtiltotta az erőművekkel korábban kötött hosszú távú áramvásárlási szerződések fenntartását, mert abban Brüsszel bújtatott állami támogatást vélt felfedezni. Ezt a határozatot ténylegesen csak a Dunamenti és a Tiszai esetében alkalmazták: a többi erőművel az állami áramvásárlót képviselő Magyar Villamos Művek (MVM) más formában már megújította a szerződését.

Az államigazgatásban elképzelhetőnek tartják, hogy a magyar állam nem fizet kártérítést az erőművek vélt elmaradt haszna miatt, viszont nem is kéri vissza az erőművektől az uniós határozat szerint nekik kifizetett tiltott állami támogatásokat. Amennyiben a perek mégis végigmennek, és a bíróság végül a magyar államot kártérítésre kötelezné, a fizetést akkor is az EU-ra bíznánk, mivel a magyar parlament kifejezetten az unió utasítására bontotta fel egyoldalúan az érintett szerződéseket - tudomásunk szerint e véleményt is sokan osztják a magyar államigazgatásban.

Esélyesebb a gázárcsökkenés

Idén elsősorban a gázár csökkenését látta lehetségesnek Horváth J. Ferenc, az árakat felügyelő Magyar Energia Hivatal (MEH) elnöke tegnap, a MEH alapította, de tőle független új Energetikai Állandó Választottbíróság bemutatkozóján. Áramárcsökkenésre idén kisebb az esély; ahhoz pedig, hogy a MEH a távhőtarifában is érvényesíthesse a kormányzati szándékot, jogszabály-módosítás kell - fejtette ki. Az új választottbíróságot energiacégek egymás közötti szerződéseiben ajánlják jogvitákat eldöntő testületként megjelölni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.