Minden eladó a Hollóháziból

Pályázatot írt ki készletei, termelő- eszközei és a Hollóházi márkanév megvásárlására a Hollóházi Porcelán Manufaktúra. A porcelángyártást és a dolgozók egy részét valószínűleg egy új állami társaság veszi át.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. döntésének megfelelően a többségében állami tulajdonú Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt. egyfordulós, nyilvános pályázaton eladásra hirdette meg a társaság készleteit, vagyontárgyait, termelőeszközeit, valamint a márkanevet. Ezzel egy időben elindult egy új cég bejegyzése, amely - amennyiben elindul és nyer a pályázaton - gyakorlatilag átveszi a végelszámolásra szánt porcelángyár tevékenységét.

Száraz Gábor, a vagyonkezelő szóvivője lapunknak elmondta: folyamatban van egy százszázalékos állami tulajdonú cég, a Hollóházi Finomkerámia és Porcelán Kft. bejegyzése. Azt azonban nem árulta el, hogy vajon az új társaság indul-e a pályázaton, de a terv alapján ez tűnik a pályázat egyetlen ésszerű magyarázatának. Az eladásból remélt pénzből kifizetik a Hollóházi Porcelán adósságait (amely meg nem erősített információink szerint 600 millió forint körül van), ezt követően végelszámolással megszüntethetik a vállalatot - tette hozzá. Mindezeken túl a majdani vevőt szerződés kötelezi arra, hogy a gyártást legalább öt éven keresztül Hollóházán folytassa tovább. Mint megtudtuk, ha a gyártás állami kézben marad, ez az idő több lesz a kikötött időszaknál.

A pályázat nyilvános, vagyis bárki tehet ajánlatot a meghirdetett vagyontárgyakra. A kiírás szerint a Hollóházi Porcelán a késztermékekért legalább 350 millió, a tárgyi eszközökért és egyéb javakért - beleértve a márkanévhez fűződő jogokat is - minimum 400 millió forintot vár. Szakértők szerint azonban a porcelán iránti rohamosan csökkenő kereslet miatt nem valószínű, hogy lesz külső pályázó, vagyis ha a bejegyzésre váró állami cég ajánlatot tesz a vagyontárgyakra, borítékolható a győzelem. Úgy tudjuk, a vagyonkezelő 850 millió forintot szán az akció végrehajtására, így a vételár kifizetése után százmillió forint maradna az új cég beindítására. Hogy ez az összeg elegendő-e erre a célra, arról az általunk megkérdezett szakértők eltérően nyilatkoztak. Van, aki szerint a kezdeti költségek, valamint a vállalatirányítási rendszer kialakítása felemészti a pénzt, forgótőkére már nem jut forrás, míg más vélemény szerint megfelelő gazdálkodással százmillió elégséges lehet az új cég elindítására. A tudomásunkra jutott forgatókönyv szerint az új társaság a 210 dolgozóból körülbelül 160-at venne át. A Hollóházi Porcelán a gazdasági világválság miatt nehéz időszakot él át. Pálfi József vezérigazgató lapunknak elmondta: a porceláneladásból származó bevételük néhány évvel ezelőtt még 1,1 milliárd forint volt, idén viszont már csak 650 millióval számolnak. Az értékesítési problémák miatt financiális nehézségek alakultak ki a 2006-ban még nyereséges, 2007-et pedig nullszaldóval záró cégnél. A vezérigazgató tájékoztatása szerint gondot jelent a bérek kifizetése, és vannak szállítói tartozásaik is. A gyár jelenlegi működését feszítő problémák megoldása rendkívül sürgőssé vált. Ezért volt fontos a gyár életében az osztrák Gmundner Keramik Manufakturral létrejött kapcsolat, amelynek köszönhetően idén februárban elindult a porcelánnál 30-40 százalékkal kevesebbe kerülő kőedény gyártása, s ezek a termékek ráadásul keresettebbek is. Az osztrák cég szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy 2011-ig termelésének felét Hollóházára helyezi át, ami idén százmillió, a következő esztendőkben pedig félmilliárd forint éves bevételt jelenthet a cégnek.

Értesülésünk szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő a Hollóházi Porcelán tevékenységét átvevő új cég élére Soós Győzőt szemelte ki, aki 1994 és 2006 között szocialista országgyűlési képviselő volt, jelenleg pedig a sátoraljaújhelyi önkormányzat MSZP-frakciójának tagja. Hogy a többségi tulajdonos a társaság vezetésével miért nem az átalakulási folyamatot elindító és eddig levezénylő Pálfi Józsefet bízza meg, arról nem kaptunk információt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.