Áramváltás menti meg az Ajka Kristályt

Kedden a délutáni műszaknak már nem kellett bemennie az Ajka Kristály Kft. ajkai üzemébe, miután délelőtt az E.ON lekapcsolta a hálózatról az üveggyárat, s emiatt azonnal leállt a termelés. Az E.ON azért bontott szerződést, mert az üveggyár összesen 167 millió forinttal tartozik a szolgáltatónak, és ebből 18,8 millióval már hatvan napnál régebben. Bár a cégvezetés napközben még attól tartott, hogy hosszabb időre le kell majd állniuk (ha a kemencék kihűlnek, csak hónapokig tartó karbantartást követően indíthatók újra), sikerült gyorsan megoldást találniuk. Délutánra kiderült: megállapodtak az E.ON-konkurens Magyar Áramszolgáltató Kft.-vel, amely mától ellátja energiával az üzemet.

A jelenleg 340 embernek munkát adó Ajka Kristály kilátásai ettől függetlenül nem túl biztatóak. Katzer Zoltán, a társaság ügyvezetője lapunknak elmondta: a Veszprém Megyei Bíróság még nem rendelte el a cég csődgondnokságát, melyet még április elején kezdeményeztek.

A csődvédelmet az indokolja, hogy a munkaügyi tárca korábban 100 millió forintos munkahelymegtartó támogatást ígért az Ajka Kristálynak. Az állami segítséget azonban jelenleg még nem igényelhetik, mivel tavaly két alkalommal is - összességében 1,2 millió forintos - munkaügyi bírságot szabtak ki a társaságra az alkalmazottak túlfoglalkoztatása miatt, és a parlament még nem döntött a munkaügyi szabálytalanságok miatt megbüntetett cégek tervbe vett részleges amnesztiájáról.

Katzer Zoltán közölte: a cég teljes adósságállománya megközelíti a kétmilliárd forintot, ám ennek nagy része a társaság tulajdonosai felé fennálló tartozás, míg a külső adósság mintegy 280 millió forintra tehető. Az év elején még alig húsz százalékon működő Ajka Kristály az elmúlt hetekben annyi megrendelést kapott az Egyesült Államokból, Japánból, Angliából és Olaszországból, hogy most másfél hónapra előre le van kötve az üzem teljes kapacitása.

Közlése szerint az E.ON egy hónapon keresztül folyamatosan tárgyalt az Ajka Kristállyal, valamint annak tulajdonosával, a Fotexszel a helyzet rendezéséről, s bár több javaslattal is előálltak (ingatlanjelzálog, készfizető kezesség, bankgarancia), nem sikerült megoldást találni. A Fotex nem tudott olyan garanciákat felmutatni, amely alapján az energiaszolgáltatást folytatni tudta volna a cég - állítja az E.ON. A társaság emlékeztetett rá: tavaly, amikor az Ajka Kristálynak fizetési nehézségei voltak, már kisegítette a céget, és részletfizetési lehetőséget biztosított. Akkor a Fotex készfizető kezességet vállalt a 260 milliós tartozásra, most azonban nem érkezett hasonló garancia, csak az árukészletet kívánták felajánlani, ám az E.ON számára ez nem volt elfogadható.

Ideiglenesen aggregátorral látták el árammal az ajkai kemencéket
Ideiglenesen aggregátorral látták el árammal az ajkai kemencéket
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.