Biztosított állástalanok

Egyre többen kötnek jövedelempótló vagy a hiteltörlesztést átmenetileg átvállaló biztosítást arra az esetre, ha állás nélkül maradnának. Miközben szigorodnak a feltételek, új konstrukciók jelennek meg.

Felpörögtek az elmúlt hetekben a magyarországi bankok: befektetési, biztosítási ajánlatokkal bombázzák azokat a számlatulajdonosokat, akik nagyobb összeget tartanak a számlájukon. Lapunk munkatársát az Erste kereste meg egy biztosítási konstrukcióval. Az ajánlat három csomagból áll, ezek közül a munkahely elvesztésére, illetve betegállomány esetére szólóról adott részletes tájékoztatást a bank alkalmazottja. Ennek lényege, hogy havi díj ellenében - amit a teljes hitelösszeg százalékában állapítanak meg, esetünkben 0,03465 százalékról volt szó - a lakáshitel-törlesztés terhe meghatározott időre lekerül az adós válláról, ha elveszti állását, vagy megbetegszik. A hitelt az ügyletbe bekacsolódó biztosítócég fizeti.

Nem árt azonban tanulmányozni a feltételek részletezését: a szolgáltatást ugyanis csak a munkanélkülivé válás vagy betegállomány 61. napjától teszi elérhetővé a bank - addig a hitelfelvevőnek a szokásos rend szerint kell teljesítenie kötelezettségeit. A kockázatviselés kezdetétől számított 90 nap várakozási időt is előír a bank - ha ezen idő alatt válik munkanélkülivé az ügyfél, a biztosító nem nyújt szolgáltatást. Az átvállalt összeg pedig nem lehet nagyobb, mint a hitel első havi törlesztőrészletének 115 százaléka, illetve egyéb feltételek mellett maximum 36 hónap.

Nem csak a kínálat, de az érdeklődés is nőtt az ilyen és hasonló termékeknél. A válság kezdete óta négyszer többen keresik például a tavaly májusban bevezetett Havi Fix nevű jövedelemkiesés-biztosítást. A www.biztositas.hu weboldalon elérhető szolgáltatást az ACE Biztosító nyújtja, lényege, hogy átlagosan havi 2800 forint fejében 40 és 120 ezer forint közötti összeget fizetnek az ügyfeleknek munkanélküliség vagy keresőképtelenség esetén, legfeljebb kilenc hónapon át. Az összeg szabad felhasználású, a biztosított maga dönthet arról, mikor, mire fordítja - míg például a hitelfedezeti biztosítások zömében a pénzt közvetlenül a bank kapja.

Mivel lényegesen megnőtt az elbocsátás kockázata, tavaly év végén a díjat 15 százalékkal megemelték, és a szolgáltatás csak a szerződéskötést követő a hatodik hónaptól nyújt fedezetet, míg korábban erre már három hónap múltán sor kerülhetett.

- Eleinte főként az államigazgatásban, az élelmiszer- és a járműiparban, valamint a kereskedelemben dolgozók vették igénybe a szolgáltatást. Most a gyógyszeripar kivételével már szinte minden ágazatból érdeklődnek, és dinamikusan nő a pénzügyi szektorban alkalmazottak száma - mondja Rácz István, a Biztosítás.hu Kft. ügyvezető igazgatója. - Az emberek gondosan kezelik ezt a biztosítást, lényegesen kevesebben feledkeznek meg a havi díj befizetéséről, mint a többi biztosítás esetében. Egyre több kárbejelentés is érkezik, havonta már tízmilliós nagyságrendben történik kifizetés - teszi hozzá.

A biztositas.hu-n eddig több mint tízezer ajánlatot regisztráltak. A biztosítás hamarosan a Media Markt és a Saturn 22 áruházában is megköthető lesz, nyáron pedig a hagyományos értékesítés is elkezdődik, kétezer ügynökkel. A havonta kifizethető maximális összeg felemelését is tervezik: 150-160 ezer forintra.

- A Cardif több mint félmillió ügyfeléből kétszázezren rendelkeznek állásvesztés esetén fizető szerződéssel. Egyre többen választják a teljes, azaz a munkanélküliségi kockázatot is tartalmazó csomagokat. Egy év alatt lényegesen, másfélszeresére nőtt a nem életkockázatok miatti kifizetések száma - mondta lapunknak Solymosi Gábor, a hitelfedezeti biztosítási piac egyik vezető cége, a Cardif Magyarország értékesítési igazgatója. Hozzátette: ezek nagyobb része a munkanélküliség kockázatához köthető, de az egyéb baleseti és táppénzhez kapcsolódó kárfizetések összege is emelkedett. Az ügyfelek a korábban tapasztaltnál gyorsabban bejelentik a károkat, és sokszor a mindössze pár napos ügyintézést sem tudják türelmesen kivárni.

A bankok, a lakossági finanszírozók is egyre gyakrabban igénylik a munkanélküliségi kockázatot is lefedő biztosításokat ügyfeleik részére. Sokan keresik a nemrég bevezetett számlavédelmi, azaz az állásvesztés esetén például a rezsiköltséget fizető konstrukciót.

- A válság várható hatásainak figyelembevételével nemrég úgy döntöttünk, hogy a banki ügyfeleknek szánt ajánlataink mellett a közüzemi szolgáltatóknál is elérhetővé tesszük termékeinket. E téren korábban mérsékelt volt az érdeklődés, de a legfrissebb piacfelmérések szerint már megvan a kellő igény - tette hozzá Solymosi Gábor, aki szerint a következő időszakban havi ezer embernek utalják majd a hitelfedezeti szerződésben meghatározott összeget. Néhányszor előfordul, de korántsem jellemző, hogy nem fizetés miatt szűnnének meg a hitelfedezeti biztosítások.A francia April-csoport magyar leányvállalata április 27-én vezette be a biztosítási alkuszoknak és a pénzügyi intézeteknek szánt munkanélküliségi biztosítását. A társaság eddig az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó Big Georges-csoport számára kifejlesztett jövedelempótló konstrukcióval volt jelen a piacon. Az Union az Erste Bank jelzáloghiteleihez kapcsolódóan nyújt törlesztésvédelmi biztosítást, illetve a részletekhez kapcsolódó életbiztosítás havi díját állja az újbóli munkába állásig, de legfeljebb hat hónapig.

A díj mindössze az induló hitelösszegtől függ. Egyes életbiztosítások mellé munkanélküliség és keresőképtelenség esetére szóló biztosítás is köthető az Unionnál. Ez a hitel törlesztőrészleteinek és az életbiztosítás díjának fizetését segíti, akár egy éven át, a biztosítási összeg fennmaradó részét pedig az ügyfél rendelkezésére bocsátja. Ebből törleszthető például a bankhitel.

Noha a telefon- és internetszolgáltatók saját bevallásuk szerint komolyan megérzik bevételükön a munkanélküliség növekedését, egyelőre nemigen látták meg a fantáziát ezekben a konstrukciókban. A kivételek közé tartozik az Enternet, amely a Cardif biztosító konstrukcióját csatolja saját csomagjaihoz. - Októberben kezdtük meg a tárgyalásokat a biztosítóval. A kifejezetten ügyfeleinknek kidolgozott termék ára az előfizetési díj 6,49 százaléka - jóval alacsonyabb, mint a hasonló egyedi szerződéseké. Fél évig biztosítja az internet igénybevételét, amennyiben az ügyfél önhibáján kívül vagy egészségügyi okok miatt lesz munkanélküli, s szerződéskötéskor nem állt a felmondás hatálya alatt - mondta Bauer Róbert, a cégcsoport vezérigazgatója. Filozófiájuk szerint a bizonytalanabb gazdasági helyzetben egy új előfizető szemében előny lehet, ha a cég kínál ilyen szolgáltatást, de nem titkolta azt sem: komoly költségeket - például a behajtási eljárások borsos árát - takaríthat meg a cég, ha így egy ügyfél fizetőképes marad. Nem utolsósorban, némi jutalék is jár a megkötött szerződések után, ami már csak azért sem jön rosszul, mert az internetszolgáltatáson realizálható profit egyre kisebb. A piacról úgy tudjuk, hamarosan egy nagy szolgáltató és egy kisebb cég is hasonló terméket vezet be.

Az internetszolgáltatás zavartalansága a munkanélküliség átmeneti ideje alatt különösen fontos, elvégre a leghatékonyabban a világhálón kereshet munkát az ember - tette hozzá Bauer Róbert.

Sem a mobil-, sem a vezetékes telefonszolgáltatók nem kínálnak hasonló szolgáltatást, legalábbis egyelőre - közölték a cégek megkeresésünkre. A T-Home lakossági szolgáltatásoknál nem is érzik a fizetési fegyelem romlását. - Igaz, van példa arra, hogy nehéz helyzetbe került ügyfeleink még a számlafizetési határnap előtt jelzik felénk a nehézségeket, s könnyítést kérnek - tudatta a cég.

 

Dolgoznak egy internetes alkuszcégnél. A munkanélküliségre szóló biztosítások egyre népszerűbbek
Dolgoznak egy internetes alkuszcégnél. A munkanélküliségre szóló biztosítások egyre népszerűbbek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.