Biztonság napi pár száz forintért

Napi pár száz forintba kerül, hogy az ember külföldön járva kellemetlenségek és kiadások sorától kímélje meg magát. Szinte érthetetlen, hogy a magyarok kétharmada utasbiztosítás nélkül merészkedik neki a nagyvilágnak. Nyaraláskor azonban arra is érdemes odafigyelni: bankkártyával egyszerűbben és olcsóbban fizethetünk, mintha készpénzt hurcolnánk magunkkal.

A magyarok többsége sajnálja a pénzt az utasbiztosításra: becslések szerint a külföldre utazók mindössze harmada védekezik így egy váratlan baleset vagy betegség okozta pluszkiadás, illetve a poggyászban keletkező károk ellen. Pedig a díj nem több, mint napi néhány száz forint. Az Európai egészségbiztosítási kártyát is érdemes kiváltani (a korábban E111-es nyomtatványként ismert ingyenes igazolást a megyei egészségbiztosítási pénztárakban kérhetjük), ám ez főként az unió területén érvényes, másrészt csak bizonyos sürgősségi ellátásokat vehetünk vele igénybe. Több országban önrészt is kell fizetni a betegellátás után, és nem vehető igénybe olyan szolgáltató, amely nem áll szerződésben a helyi társadalombiztosítóval. Ha pedig egy súlyosabb külföldi baleset miatt szükségessé válik a hazaszállítás, ennek költségeit rendszerint nem fedezi a kötelező egészségbiztosítás.

Az utasbiztosítást az utazás előtt kell megkötni és díját megfizetni, a szerződés létrejöttét a biztosítási kötvény igazolja. (A kötvényt vagy az ahhoz kapcsolódó, a biztosítás érvényességéről szóló igazolást az utazásra feltétlenül vigyük magunkkal.) Biztosítást köthetünk utazási irodákban, biztosítók és biztosítási szolgáltatással is foglalkozó bankok fiókjaiban, vagy interneten, ahol kalkulátorok segítségével is összehasonlíthatjuk az ajánlatokat. Egyre gyakoribb a bankkártyához kapcsolódó általános utas- és baleset-biztosítás is, ennek részleteiről és költségeiről a számlavezető bank ad tájékoztatást.

Aláírás előtt a szerződés szövegét érdemes alaposan elolvasni, főleg arra vonatkozóan, mire terjed ki, és milyen összeghatárig nyújt fedezetet a biztosítás. Ha valakit az utazás alatt baleset, betegség ér, vagy poggyászában kár keletkezik, haladéktalanul hívja fel a biztosítót: ellenkező esetben csak korlátozott mértékben térítik meg a kárt. A legtöbb utasbiztosításhoz 24 órás asszisztenciaszolgáltatás is tartozik, ahol magyar nyelven nyújtanak segítséget a további teendőkről.

Ha autóval indulunk útnak, arról is érdemes tájékozódni, milyen szabályok vonatkoznak a kötelező gépjárműfelelősség-biztosításra (kgfb). A Magyarországon megkötött kgfb Európa legtöbb országára is érvényes, de azért indulás előtt célszerű utánanézni a biztosítás érvényességének. Minden biztosító ingyenesen állít ki egy zöldkártyát, amely külföldön igazolja, hogy rendelkezünk kötelezővel. Hiszen másutt is az a rend: ha érvényes kgfb nélkül kárt okozunk, a felmerült költségek teljes mértékben minket terhelnek, és a felelősségbiztosítás érvényességét közúti ellenőrzés során a rendőrség is ellenőrizheti.

Külföldi nyaralás esetén érdemes megfontolni, hogy a kisebb kiadásokra szükséges készpénz mellett bankkártyát is vigyünk magunkkal, már csak azért is, mert kártyás fizetés esetén a bankok kedvezőbb árfolyamok mellett váltják a külföldi devizákat. (Az euró esetében például most jellemzően öt forint körül van ez a különbség, vagyis ennyivel kevesebbe kerül egy euró, ha azt nem készpénzben váltjuk át.) A kártyát persze külföldön is inkább vásárlásra, mintsem készpénzfelvételre célszerű használni: míg az előbbi - a hazai gyakorlathoz hasonlóan - jellemzően másutt is ingyenes, az utóbbi díja jóval magasabb az itthon megszokottnál. A készpénzfelvételi díjakra egyébként nincs egységes díjszabás, a kibocsátó bankok hirdetményben (kondíciós listában) tájékoztatják ügyfeleiket az aktuális díjakról. Ezek általában attól függően is eltérést mutatnak, hogy ATM-nél vagy bankfiókban veszünk fel pénzt - utóbbi jellemzően drágább.

Azt is tudni kell, hogy nem feltétlenül használható minden hazai kibocsátású kártya minden külföldi vásárláskor vagy ATM-nél. Ellenőrizni kell, hogy a kártyán található védjegy fel van tüntetve a bankautomatán, vásárlás esetén pedig az elfogadóhely bejáratán, vagy a pénztárban. Azok a kártyák, amelyeken csak a hazai kibocsátó bank védjegye szerepel, nem használhatók külföldön. Magától értetődőnek tűnik, de utazás előtt a kártya érvényességi idejét is érdemes ellenőrizni. Külföldön különösen kellemetlen helyzetbe sodorhatja az embert a lejárt bankkártya, amely sem készpénzfelvételre, sem vásárlásra nem használható. Emellett írjuk fel, és lehetőleg jegyezzük is meg azt a telefonszámot, amelyen szükség esetén letilthatjuk a kártyát, és utazás előtt azt is gondoljuk át, hogy a hazai használathoz igazított kártyahasználati limitek külföldön is megfelelnek-e igényeinknek. Az itthon megszokott árakhoz mért korlátok ugyanis a külföldi árszinten kevésnek bizonyulhatnak, s emiatt váratlan helyzetbe kerülhetünk szállásfoglalás vagy autóbérlés során. Az utazásból hazaérve pedig ne felejtsük el visszaállítani a limiteket.

Írásunk a Magyar Nemzeti Bank szakmai közreműködésével készült.

Mire figyeljünk utasbiztosítás kötésekor?

Hová/milyen céllal utazunk Lehetséges kockázatok Ajánlott biztosítás
EU-országba turistacéllal Nincs különleges kockázat Európai egészségbiztosítási kártya is elég lehet
(esetleg kiegészítve poggyászbiztosítással)
Extrém sportok* Fokozott baleset- és sérülésveszély, Speciális biztosítás, amely drágább,
nagy értékű felszerelések megrongálódása de szélesebb körű biztonságot nyújt
Veszélyes helyek (betegségek, vadállatok), Megbetegedés, sérülés veszélye, Speciális biztosítások, illetve kiegészítő
illetve olyan területek, ahol az egészségügyi értéktárgyak eltűnése, orvosi ellátás szolgáltatások
ellátás rendkívül költséges (USA) költsége a hazai többszöröse pótdíjfizetés mellett
Különösen veszélyes területek Fokozott veszély Nem lehet utasbiztosítást kötni

Forrás: MNB

(zavargások, háború, terrorveszély)

* a téli sportok többsége ebbe a kategóriába tartozik

Akár a repülőtéren is köthet utasbiztosítást, de sokszor már a bankkártya is elég védettséget nyújt
Akár a repülőtéren is köthet utasbiztosítást, de sokszor már a bankkártya is elég védettséget nyújt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.