Búcsút int a luxusnak az Arcandor

Radikális irányváltásra kényszerül a Quelle csomagküldőről, a Thomas Cook utazási irodáról és a Karstadt-áruházakról ismert Arcandor-csoport. A korábbi vezérigazgatóval együtt repült üzleti koncepciója is: a patinás német vállalat a luxustermékek helyett a középosztály által is megfizethető árukra és szolgáltatásokra koncentrál.

A luxus világának búcsút mond, és a "biztos középosztály" felé fordul az Arcandor kereskedelmi-turisztikai konszern. A radikális stratégiai irányváltás célja a Quelle csomagküldő szolgálatról, a Karstadt-áruházakról és a Thomas Cook utazási irodákról ismert cégcsoport megmentése. A túlélés érdekében nemcsak a Karstadt-lánchoz tartozó, hagyományos áruházként működő üzleteket szerveznek ki egy külön cégbe, hanem az eddig zászlóshajónak számító, luxusfogyasztási templomokat, így a híres berlini KaDeW-t, a hamburgi Alsterhaust, valamint a müncheni Oberpollingert.

- Áruházaink fő célcsoportjába a 35-65 év közötti korosztályok, főleg a nők tartoznak - nyilatkozta Karl-Gerhard Eick, az esseni székhelyű Arcandor két hónapja hivatalba lépett főnöke, aki a megmentési koncepciót bemutató sajtóértekezleten gyakran ismételgette a családbarát és polgári szavakat is. Eick elődje, a közel négy éven át regnáló Thomas Middelhoff a luxusban látta a nagy üzletet, és a korábban közepes árszínvonalú Karstadtot is elkezdte árban és árukínálatban felfelé nyomni. Közben radikális létszámleépítést hajtott végre, a prémium kategóriába nem illő érdekeltségeket eladta, s áruba bocsátotta a konszern ingatlanjait. Főleg az utóbbi húzás bizonyult tévesnek, az áruházak által fizetett magas bérleti díjak csak növelték az immáron 2,6 milliárd eurót kitevő adósságot.

A KarstadtQuelle nevet 2007-ben az elegánsabb Arcandorra cserélő konszern tartós válsága kihatott a tulajdonosi kör összetételére is. A Quelle-örökös Madeleine Schickedanz mellett főrészvényesi minőségben megjelent a kölni Sal. Oppenheim bank is. A sorozatos tőkeemelések sem segítettek, a tőzsdén jegyzett cég papírjai egyre mélyebbre sülylyedtek: német sajtóértesülések szerint a dúsgazdag Schickedanz kétmilliárd euróval lett szegényebb.

A globális gazdasági válság felgyorsította a sokat bírált, mégis 2,3 millió eurós bánatpénzzel elbocsátott Middelhoff menesztését. Helyét a Deutsche Telekom pénzügyi főnöki posztjáról érkező Eick vette át. A számok emberének nevezett új menedzser a Merkel-kormányt is megkereste, mert a 86 ezer munkahely megmentéséhez és az átalakításhoz az elkövetkező években szükséges 800-900 millió euró előteremtéséhez állami segítséget is szívesen venne igénybe.

A szakszervezetek nincsenek elragadtatva a luxusáruházak kiszervezését, lényegében eladását célzó Eick-tervtől. A dolgozói érdekvédők azzal érvelnek: a berlini KaDeW-ben naponta ötvenezer ember fordul meg, óriási hiba lenne megválni egy ilyen értékes, világszerte ismert vevőcsalogató mágnestől.

A Thomas Cook irodája. Szebb napokat is láttak
A Thomas Cook irodája. Szebb napokat is láttak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.