Emfeszült a helyzet a hazai gázellátásban

A magyar földgáz-rendszerirányító által közzétett adatok alapján sem kedden, sem tegnap nem kapott gázt Ukrajnából a lakossági ügyfeleket is kiszolgáló EMFESZ Kft. Az országos egyensúlyt úgy tartják fenn, hogy a rendszerirányító gázt vásárol, aminek költségét egy hónapon belül a hibásnak talált cégtől visszavárja - akár annak bankgaranciája terhére is.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. tegnap reggeli közlése szerint kedden sem érkezett az országba elegendő gáz Ukrajnából. Helyzetleírásuk alapján ötmillió köbmétert kaptunk, de azt nem közlik, mennyit vártunk. Korábbi információk alapján a hiányzó mennyiség közel ugyanennyi lehet.

Az ellátás egyensúlyának fenntartása érdekében a kiesést az FGSZ saját költségén a hazai piacról vásárolja fel. Hogy kitől, nem közölte, de korábban az E.ON többször hangsúlyozta, "közel önköltségi áron" tud ilyet biztosítani. Zsuga János, az FGSZ vezérigazgatója arról tájékoztatta lapunkat, hogy ez a költség nem az FGSZ üzleti kockázata (a cég a Mol tulajdonában van), a havi elszámolás során ugyanis minden kétséget kizáróan kiderül majd a számukra, mely magyarországi kereskedő nem kapta meg a gázát. Ekkor ennek a kereskedőnek ki kell fizetnie az FGSZ pluszköltségeit, amit, ha nincs más lehetőség, az FGSZ az adott kereskedő bankgaranciája terhére érvényesít. A Magyar Energia Hivatal ezzel kapcsolatos több hónapja zajló vizsgálata még nem zárult le.

Nagyjából biztosan tudni, hogy ez a kereskedő az EMFESZ Kft. lesz. Ám az FGSZ-t jól ismerők szerint ott ezt addig hivatalból nem mondhatják ki, amíg az ukrán rendszerirányító nem nevezi néven a kihagyandó magyar céget. Az ukrán fél ezt továbbra sem teszi meg. Tegnap az ukránok újabb formában "írták körül" az EMFESZ-t. Az FGSZ tolmácsolásában azt írták, hogy "csak az orosz Gazprom-forrásokból származó" földgázt továbbítják. A kissé bukdácsoló mondat arra utalhat, hogy csak az orosz mezőkön kitermelt, a Gazprom által eladott gázt adják át nekünk. A Gazpromtól orosz kitermelésű gázt csak az EMFESZ nem vásárol. Az ukrán hátterű kft. Gazprom-közvetítéssel közép-ázsiai gázt kap.

Kedd reggel az EMFESZ azt közölte, ukrajnai gázbeszállítóját egy másikra cserélte, amivel megoldottnak ítélte a problémát. Ám este a Gazprom-központ határozottan közölte, a váltáshoz nincs köze. Kedden az FGSZ azt közölte, hogy a nyomás helyreállt, ám tegnap kiderült, ezzel együtt ukrán oldalról az átnyomott mennyiség nem állt vissza. Abból folyamatosan hiányzik egy "emfesznyi" menynyiség. A nyomás csak azért állt helyre, mert a magyar rendszerirányító alkalmazkodott az ukrán nyomáshoz. A jelek alapján tehát az ukrán és az orosz szállítókat nem hatotta meg az EMFESZ furcsa beszállítóváltása, és továbbra sem kívánják biztosítani a magyar cég által igényelt mennyiséget. Korábban Góczi István, az EMFESZ ügyvezetője lapunkat úgy tájékoztatta, hogy cége saját magyarországi gáztartalékai néhány napra elegendőek. (Ugyanakkor most már valószínűleg az FGSZ szolgálja ki az EMFESZ vevőit. Az FGSZ e költségei fedezését az EMFESZ vevőitől, illetve magától az EMFESZ-től várja majd a havi elszámolás alapján, amire végső esetben az EMFESZ félmilliárd forintra rúgó bankgaranciáját is igénybe veheti.) Góczi István tegnap lapunknak arról számolt be, hogy tájékozódik az ügyben.

Tegnap az E.ON közölte, hogy számára is kevesebb gáz érkezik az igényeltnél, de nyugati partnereik révén a kiesést pótolni tudják. Ez azért meglepő, mert épp az E.ON a Gazprom fő magyar partnere, tehát az ukrán rendszerirányító lényegében az E.ON-t írta körül kedvezményezettként. Mint megtudtuk, ennek az az oka, hogy az E.ON is vásárolt közép-ázsiai gázt az EMFESZ-től, amely így szintén nem érkezik be az országba. Az E.ON megismételte: az országos rendszer egyensúlyban tartására szolgáló gázt is tudnak értékesíteni, közel önköltségi áron. Azon vádak kapcsán, miszerint ez így is többszöröse az ukrán határon most kialakult miniválság előtti áraknak, szakértők elmondták: korábban egy másik cég mélyen piaci ár alatt kínálta ezt a gázterméket, de ez a kínálat a mostani problémák kezdetén megszűnt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.