Nem szavazhat a Szurgutnyeftyegaz

Adminisztrációs okok miatt biztosan nem szavazhat a Mol mai éves közgyűlésén a Szurgutnyeftyegaz, a társaság friss, 21 százalékos tulajdonosa. A titokzatos tulajdonosi szerkezetű, ám annál nagyobb orosz termelő vállalat március 30-i bejelentés után április 9-én vásárolta meg ténylegesen az osztrák OMV kezén lévő pakettet.

A Mol mostani közgyűlésének "regisztrációja" épp április 9-én zárult, de a Szurgutnyeftyegaz nem szerepel a listán. Ám nem biztos, hogy ez az orosz cégen múlt. Mint kiderült, ekkora energiaipari tulajdonszerzés esetén szükség van a Magyar Energia Hivatal (MEH) "tudomásulvételére" is. A Szurgutnyeftyegaz április 9-én be is jelentette a tulajdonszerzést a MEH-nek, ám ezt a hivatal - mint az MTI-nek elmondták - nem vette tudomásul. Feltételként számos kérdés megválaszolását szabták ki az orosz cég számára.

A Mol közgyűlése
A Mol közgyűlése

Bizonyára a hatóságot is az izgatja leginkább, kik a Szurgutnyeftyegaz tulajdonosai. (Ma a Mol is hasonló pontot kíván ültetni alapszabályába, alig titkoltan a Szurgutnyeftyegaz megjelenése miatt.) Habár a Mol kapcsán is gyakorta felmerül, hogy a részvénykönyvébe jegyzett tulajdonosok "mögött" mások állnak, az orosz társaság még a hivatalos tulajdonosokat sem adja ki. A Szurgutnyeftyegaz azért nem szerepel a közgyűlési listán, mert ahhoz a MEH bólintására is szükség van. Habár a Mol igazgatóságának engedélyével a Szurgutnyeftyegaz képviselője megfigyelőként jelen lehetne, ilyen kérelemről nem tudni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.