Nem mindenben járnak elöl az elöljárók

A válság miatt egyre több országban tanúsítanak önmérsékletet a politikusok, illetve az állami cégek vezetői, nálunk még csak szimbolikus lépések történnek javadalmazásuk visszafogására. A Bajnai-kormány tagjai 15 százalékkal keresnek kevesebbet, mint elődjeik, de az állami társaságok első embereinek a fizetését még nem módosították.

Miközben általános nemtetszést váltott ki az állami cégek vezetőinek minap nyilvánosságra hozott jövedelme, a nehéz gazdasági helyzetben elvárt gesztus még várat magára: a többmilliós fizetések mérséklése egyelőre csak a parlamentben kerül napirendre. Fideszes képviselők a minap terjesztettek be önálló indítványt, amelynek alapján az Országgyűlés felszólítaná a kormányt, hogy a valós teljesítményhez igazítva jelentősen csökkentse az állami társaságok vezető tisztségviselőinek a fizetését. E téren már sok helyen jóval előttünk járnak.

Lengyelországban április elején határozott a kormány a bérbefagyasztásokról az állami vállalatok vezetőinél. Sőt: Európa legnagyobb szénbányászati vállalatánál, a Kompania Weglowánál (KW) még csökkentette is a topmenedzserek bérét. Utóbbiak sztrájkhelyzetet idéztek elő azzal, hogy januárban 6,9 százalékkal megemelték a bérüket a tavalyi nyereség terhére, míg a 65 ezer dolgozónak arcpirító 1,5 százalékos emelést ajánlottak fel. Pechükre, mert most a tőlük visszavett pénzt is a bányászok ötszázalékos fizetésemelésére fordítja a kormány. A másik két nagy, együttesen 40 ezer embert foglalkoztató széntermelő társaságnál (JSW és KHW) még nem született meg a béralku, a munkások úgy vélik, dukál nekik az öt százalék. A nagy állami vállalatok közül a PKN Orlen olajtársaságnál és a KGHM rézbányászati cégnél már márciusban bérmoratóriumot hirdettek - írja a Reuters.

Litvániában a teljes állami szférában fizetéscsökkentést hajtanak végre. Az állami vállalatok vezetőinek 25 százalékos, beosztottjaiknak, valamint a közszférában dolgozóknak tíz-, a minisztereknek és a parlamenti képviselőknek pedig húszszázalékos elvonást kell tudomásul venniük. Az intézkedésekkel az 1,1 milliárd dolláros közkiadások lefaragása a cél.

Romániában Emil Boc év végén hivatalba lépett kormánya első intézkedései között nyeste le a vadhajtásokat, s maximálta az állami vállalatok és ügynökségek vezetőinek a jövedelmét. A plafont a 4800 lejnél (338 ezer forint), vagyis az államtitkári gázsinál húzták meg.

Aki többet keres, mint a miniszterelnök, csökkentse járandóságát - Horvátországban erre utasította a pénzügyminiszter az állami vállalatok vezetőit a válság miatt. A Vjesnik napilapot kiadó vállalat elnöke eztán 15 százalékkal kevesebb bért vesz fel. Franjo Maletie önként döntött így, annak ellenére, hogy a 700 ezer forintnak megfelelő havi alapfizetése meg sem közelíti Ivo Sanader kormányfőét. Két követője akadt: a szerencsejátékokat felügyelő Hrvatska Lutrija vezetője öt százalékról, az állami vasúttársaság igazgatója pedig 15 százalékról mondott le. A többiek - köztük a nemzeti légitársaság vagy a legnagyobb horvát biztosítótársaság csúcsmenedzserei - különböző kifogásokra hivatkoztak, például arra, hogy jövedelmüket a parlamentben döntik el, ők ebbe nem szólhatnak bele.

Kínában tervutasításos rendszer dívik. A pénzügyminisztérium a napokban körlevélben rendelte el, hogy a kínai állami tulajdonú pénzintézeteknél a vezetői bérek nem haladhatják meg a 2007-es szint 90 százalékát. További tíz százalékot kell lecsípni a tavalyi évet csökkenő nyereséggel záró cégek vezérkarától. Megtiltották, hogy a bankárok átcsábítása érdekében az ésszerűség határain átlépve egymásra licitáljanak a hitelintézetek.

A Beijing News értesülései szerint Jang Csao, a Bank of China elnöke tavaly 1,5 mil-lió, míg Li Jun, a Bank of Cummunications elnöke 1,75 millió jüant keresett Az 51, illetve 60 millió forintnak megfelelő összeg után még adózniuk is kell. A pénzügyi szféra Kínában is a legjobban fizető ágazat, a tavalyi átlagkereset havi 486 ezer forint volt, szemben a legrosszabbul kereső textilipar negyvenezres átlagával.

Van, ahol a szép szó, illetve a példamutatás is elegendő. Jamaicában Bruce Golding miniszterelnök magán kezdte a spórolást, 15 százalékkal csökkentette a javadalmazását, hasonlóra biztatva az állami szférában dolgozókat is. Azt is kérte, hogy mondjanak le hétszázalékos idei garantált béremelésükről. A nemzeti vízműveket vezető EG Hunter hajlik is a havi 1,35 millió forintnak megfelelő bérének befagyasztására - neki nem is járna az emelés -, míg a katasztrófavédelmet irányító s havi nyolcszázezret kereső Ronald Jackson a bérkorrekcióról mondana le, munkahelyeket megmentve ezzel.

Emil Boc román kormányfő hivatali esküje aláírásakor - Azonnal maximálta az állami cégek vezetőinek a fizetését
Emil Boc román kormányfő hivatali esküje aláírásakor - Azonnal maximálta az állami cégek vezetőinek a fizetését
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.