Céget alapíthatnak az ötletgazdák

Tetőkerttervező iroda, műanyag zárófedélbe épített evőeszköz és egy fogtechnikai újítás ötlete nyert támogatást az idén A jövő fiatal vállalkozója kiíráson. A cégek már ebben az évben elkezdhetik működésüket.

Virtuális lakásmegtekintő rendszer, egy rövid alvásokra kitalált ágy, valamint a verseny- és az akadémiai szféra kommunikációs feladatait ellátó tudományszervező szolgáltatás - a többi között ezeket a fejlesztéseket előzte meg Deák Róbert különleges fogtechnikai szoftverével, Tógyer Károly egy evőeszközöket is tartalmazó műanyag zárófedél és Szűcs Renáta tetőkertek tervezésével foglalkozó cégének ötletével. Az idén ők hárman nyerték a Dreher Sörgyárak Zrt. A jövő fiatal vállalkozója díját. A zsűri több mint száz pályamű közül az ötletek piacképessége, egyedisége, az üzleti terv és a fiatalok meggyőzőképessége alapján választotta ki a három egyetemistát.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója, Deák Róbert által egy optikai szkennerből, egy 3D-s modellezésre alkalmas szoftverből és egy maróegységből összeállított rendszer képes kiváltani a fogtechnikában több, eddig kizárólag kézzel végezhető lépést. - A fogászati munka mintázási fázisa ezáltal órákról percekre rövidül - magyarázta a vállalkozása beindításához 3,6 millió forintot és féléves jogi, adóügyi, könyvviteli támogatást nyert fiatalember.

A szoftver a sok száz eltárolt egyedi eset alapján megalkot egy vázat, amelyet a fogtechnikus minimális informatikai ismeretek birtokában is tovább finomíthat. A program előállít egy kódot, amelynek segítségével a maróeszközök vezérelhetők. A marási fázis után megtervezhető a kívánt modell, és a készterméket csak ki kell venni a kemencéből.

- A kézi mintázás időigényes feladat, nagy szakértelem kell hozzá, ha kevesebb figyelmet fordítanak rá, a végeredmény sérülékeny, a garanciális javítások aránya pedig magas, ami még inkább megnöveli a költségeket - mondta Deák Róbert, aki reméli, hogy az elnyert összeg elég lesz a teljes üzleti terv megvalósítására. - Majdnem minden készen áll, már csak el kell indítani a vállalkozást, ez 6-7 hónapig tarthat - tette hozzá.

Tógyer Károly fejében régóta létezett a zárófedél ötlete, amelybe kés, villa, kanál - vagy ezek tetszőleges kombinációja - építhető.

Most 1,2 millió forintot és szakmai támogatást kap terve megvalósításához. - Az ötlet triviális, praktikus, és egy mindennapos szükségletet elégít ki. Már folyik a szabadalmi oltalom bejegyzése. Amikor az ember salátát, joghurtot, jégkrémet vesz egy szupermarketben, evőeszköz nélkül nem tudja egyszerűen, gyorsan elfogyasztani, hiszen legtöbbször nincs a táskájában villa vagy kiskanál. A műanyag evőeszközök pedig általában csak ötvenes, százas kiszerelésben kaphatók - magyarázza.

- Eleinte bérgyártásban készülnének a fedelek, de távlati terveim közt szerepel egy saját fröccsöntő üzem indítása. Először egy szabad kapacitással rendelkező műanyaggyártó céget kell találnom, és ki kell építenem a kapcsolatot az élelmiszergyártó - elsősorban tejipari - cégekkel, amelyek megveszik tőlem a tetőket. Később bővíthető a kör, akár gyorséttermekben, kínai büfékben is találkozhatnánk ezzel a speciális tetővel, ami, remélem, már nyár közepén megjelenik a piacon - mondta lapunknak Tógyer Károly.

Az ötletről sokat vitatkoztak a zsűri tagjai, de végül megkapta a támogatást. - Ki van téve a veszélynek, hogy kisebb módosulásokkal előbb-utóbb elorozzák, és másnál hasznosul, éppen ezért próbáljuk a díjjal is megerősíteni a pozícióit - mondta Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetője, zsűritag.

Szűcs Renáta tetőkerteket tervezne, kivitelezne.

- Elsősorban a megbízások statikai részével szeretnék foglalkozni, de lenne egy társam és alvállalkozóink is. Ebből az 1,2 millióból el lehet indulni - véli a gépészmérnök végzettségű, jelenleg anyagmérnök-doktorandusz lány, aki reméli: már az idén dolgozhat saját cégénél.

- A tetőkertes ingatlanok értéke nagyobb, rezsiköltsége pedig kisebb, mint az átlagos épületeké. Egy ilyen bővítés megtervezése valójában beruházás, nem pedig luxusra kiadott pénz. A növényzet nyáron hűt, télen fűt. Cégek számára a munkatársak közérzetének javítására is előnyös lehet, iskolákban ideális gyakorlati földrajz-, biológiaórák tartására, a diákok környezettudatos nevelésére, a társasházakban élőknek pedig esélyt nyújt arra, hogy kertük legyen - mondta az ötletgazda. A vállalkozás egyéb tevékenységei - angol műszaki szakfordítás, épületek energiafelmérése, a későbbiekben pedig energiatanúsítványok kiállításához szükséges követelmények teljesítése - piaci nehézségek esetén nyújtanának támaszt a cégnek.

A korábbi díjazottak közül mindössze a mozgó húsbolt ötletével befutó Velner Veritának nem sikerült beindítania cégét. A házi biogáz-áramfejlesztőt tervező Kiss Péternek viszont már külföldről is egyre több a megrendelése. Páczi Csaba és Dénes Kálmán motoros utazási irodája működik, de elkészült Bagó Ákos írásfejlesztő tollának prototípusa is. A magyar tincses kecskék tenyésztését tervező Zsömle Krisztián újabb földterületeket vásárolt. Czéh-Tóth Márk vadászatokat szervező irodájával pedig már elutazott az első turnus.

Tógyer Károly, Deák Róbert és Szűcs Renáta nagy lehetőséghez jutott
Tógyer Károly, Deák Róbert és Szűcs Renáta nagy lehetőséghez jutott
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.