Még sokáig nem várható érdemi javulás

Piaci elemzők szerint a magyar export szempontjából fontos európai országok visszaesése is tükröződik a magyar ipari termelési adatban. Az előzetes eredmény rosszabb, mint az előrejelzések alapján készített konszenzus. Ebből arra lehet következtetni, hogy a januári, viszonylag jobb teljesítmény csupán átmeneti volt. Ezek alapján pedig az szűrhető le, hogy viszszakerültünk arra a pályára, ami a decemberi adatok előre vetítettek - mondta a Népszabadságnak Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője. A januári vártnál jobb teljesítményben vélhetően az játszott komoly szerepet, hogy a gázkrízis miatt a hazai energiaszektor élénkebb termelésre volt állítva.

Török Bálint, a Buda-Cash elemzője azt hangsúlyozta, hogy a mostani az elmúlt három hónap legnagyobb csökkenése. Ez pedig már egyértelműen a recesszió jele. Decembert még lehetett volna az év végi leállásokkal magyarázni a januárt pedig a gázhiánnyal, a múlt havi teljesítményre azonban már nincs mentség.

A drasztikus visszaesés ráadásul még jó ideig eltarthat. Az előző év első felének bázisa még magas, hiszen a KSH által a nyár végén regisztráltak először csökkenést. Ezt figyelembe véve a visszaesés a második fél évben mérséklődhet, mivel akkor már szinte folymatosan romlott a teljesítmény.

Kondrát Zsolt az előzőekhez hozzátette, nem látszik az, hogy az európai konjuktúra megmozdult, elindult volna. Bár van jó néhány olyan intézkedés - például roncsdíj -, amellyel próbálják felpörgetni az európai ipart, ám ezek csak egyszeri, átmeneti jellegű hatással járnak. Az intézkedés nyomán alighanem döntő részben csak előre hozott vásárlásokról lehet beszélni, nem sok olyan vevő akadhat, aki nem akart vásárolni, s most a beígért kedvezmények miatt mégis autókereskedésbe megy. Így pedig ezek a vásárlások később hiányoznak majd.

Az MKB vezető elemzője kifejtette, hogy a februári adatok nyomán nem változtatnak a Magyarországra vonatkozó előrejelzésükön. E szerint az ipari termelés éves, átlagos visszaesése 18,8 százalék lesz, amelyhez egy 5,2 százalékos GDP-visszaesés társul majd. (Á. A.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.