Ablakban maradnak az energiatámogatások?

A hazai cégek energiaberuházásainak támogatására 2007 és 2013 között rendelkezésre álló 100 milliárdos keretből eddig mindössze 80 milliót utaltak ki a jogosultaknak - tudtuk meg. Az illetékesek remélik, a most kiírt pályázatok végre felpezsdítik az érdeklődést.

Mindössze 80 millió forintot utaltak eddig át a jogosult cégeknek abból a 100 milliárdos keretből, amely 2013-ig áll rendelkezésre a cégek és intézmények energiatakarékossági beruházásainak támogatására - tudtuk meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél (NFÜ). Ám a pénz odaítéléséről döntő szakemberek ezt nem tartják elkeserítőnek, netán tervezési hibának, így ennek felelőse sincs. Úgy vélik, a rendszer - hivatalos nevén Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) - igazán csak tavaly indult be. Így az első év tapasztalatait hasznosítva most új pályázatokat írnak ki.

A 2007 és 2013 közötti uniós költségvetésből a magyar KEOP energetikai részére mintegy 100 milliárd forint fordítható. A pénz elköltésének ütemezése a megadott időszakon belül meglehetősen rugalmas. Így a pályáztatást kétéves akciótervekre bontják, amelyek alatt az elnyerhető támogatás felső határát alacsonyabb összegben határozzák meg. Azért porciózzák szét a keretet, hogy az bizotsan kitartson az időszak végéig.

A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a cégek nem kapkodnak a lehetőség után. A 2007-2008-as akciótervben a KEOP energetikai pályázataiból 24 milliárd forintot lehetett volna lehívni. Ám egy tavaly év végi mozgosító reklámkampány dacára a zárásig ennek csupán a hatoda talált gazdára. A 3,9 milliárd forintból azonban csak 80 milliót utaltak eddig át, mivel az állami támogatást csak az elkészült beruházás tüzetes vizsgálata után, a kifizetett számlák ellenében kaphatják kézhez a jogosultak.

A szomorú helyzetért az érintettek a KEOP-döntnökök túlzott szigorúságát, a bonyolult pályázati feltételeket hibáztathatnák. Ők viszont azzal vághatnának vissza: az unió ésszerűségi elvei alapján a magyar gazdaság egy év alatt enynyit volt képes felszívni energiatakarékossági támogatásból.

Mindazonáltal az NFÜ az energetikáért felelős tárcával, illetve az irányítása alá tartozó Energia Központtal együtt a most kezdődő 2009-2010-es ciklusban igyekezett rugalmasabbá tenni a feltételeket - a megadott kereteken belül. Az NFÜ-nél úgy vélik: a most kiírt, 2010 végéig érvényes pályázatokkal több ponton is megkönnyítették az érdeklődők dolgát. Három helyett hét pályázatot indítanak, amihez májustól további négy társulhat. A projektek több pénzhez juthatnak, ugyanis a támogatási arány csaknem a duplájára nő: átlaga 50, felső határa 70 százalékra módosul. Önkormányzatok, költségvetési szervek esetében az arány 60 százalék, vállalkozásoknál kicsit kevesebb. Száz és 260 milliós összköltség alatt egyszerűsítették az eljárást, tízmilliós támogatásig pedig nem kell biztosíték. Mostantól fel lehet venni előleget, és egyes szállítók is előre kifizethetők. Kérdésünkre az NFÜ-nél úgy vélték: ha ilyen ösztönzéssel sem indulna be a pályázati gőzhenger, akkor az akcióterv év végén ismételten felülvizsgálható.

Molnár Csaba szakminiszter nemrég bejelentette: a 2010-ig érvényes energetikai pályázatokra az eddigi pénz több mint duplája, 57 milliárd forint áll rendelkezésre. Ám az előzmények tükrében ez csupán egy elvi szám. (Ráadásul a most kiírt pályázatok kerete 34 milliárd forint, amely elvileg az év közepétől egészül ki 57 milliárdra.) Elvileg azért kell megszabni a 100 milliárdnál alacsonyabb összeget, hogy ha a példás gazdálkodású vállalkozók hirtelen megrohannák az Energia Központ irodáit, maradjon pénz a következő akciótervekre is. Ám ilyen veszély ez az eddigi tapasztalatok alapján nem fenyeget. Sokkal inkább az, hogy ennek is csak a töredékét sikerül majd hasznosan elkölteni. Ha így lesz, akkor már tényleg félre kell verni a harangokat: amennyi ugyanis 2013-ig a 100 milliárdból megmarad, azt az ország elveszíti.

A miniszterrel ellentétben egyébként a szakértők nem látják nyomát annak, hogy a most kiírt pályázatokon akár magánszemélyek is indulhatnának. A támogatások - a KEOP alapelveinek megfelelően - továbbra is cégek, intézmények és egyéb szervezetek számára hozzáférhetők.

Széttagolt energiatámogatás

Az uniós forrású KEOP-pénzek pályázatait a fejlesztési tárcához tartozó NFÜ írja ki. A KEOP nagyobbrészt környezetvédelmi, kisebbrészt energetikai tárgyú támogatásokra fordítható. Így a pályázatok szakmai felügyelete részint a környezetvédelmi, részint az energiaügyi tárcához tartozik. A KEOP teljes kerete 2013-ig több mint ezermilliárd, amiből energetikára százmilliárd jut. Utóbbiakat az Energia Központ Kht. pályáztatja. A KEOP-ra alapvetően cégek és intézmények pályázhatnak. Magánszemélyek kétféle módon juthatnak pénzhez, attól függően, hogy régi házban vagy panelban laknak. Előbbiek az energiaminisztérium-Energia Központ kezelte Nemzeti Energiatakarékossági Programból, utóbbiak pedig az önkormányzati tárca Panelprogramja révén juthatnak támogatáshoz. A kormány fontolgatja a hagyományos építésű lakásban lakók energiatakarékossági támogatásának idei kiírását is - értesültünk. Az energiatárcához tartozó Nemzeti Energiatakarékossági Program (NEP) kerete a tavalyinak megfelelő, azaz kétmilliárd forint körüli lesz, és még a tavasszal meghirdetik. A NEP iránti érdeklődés tavaly a támogatási arányok megnövelésével jelentősen nőtt.

 

Biogáztelep Kecskemét környékén. Kevesen kapcsolódnak
Biogáztelep Kecskemét környékén. Kevesen kapcsolódnak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.