Nagy bajban Julius Meinl

A vizsgálati fogság nem bizonyult hosszasnak, a 49 éves Julius Meinl V. szabadon távozhat, miután a befektetési csalással és hűtlen kezeléssel gyanúsított brit állampolgárságú osztrák bankár ügyvédeinek sikerült felhajtaniuk a kaucióként követelt százmillió eurót.

A kávéjáról híres cégbirodalom örökösének csuklóján még szerda este kattant a bilincs. Szó sem volt áprilisi tréfáról, előtte több órán keresztül hallgatták ki, a letartóztatást a szökés veszélyével indokolták. A bécsi államügyészség 2007 óta nyomoz a Meinl Bank felügyelőbizottsági elnöke ellen, akit a részvényesek félrevezetésével és az osztrák értékpapírtörvények súlyos megsértésével vádolnak.

Az elsősorban Kelet-Európára, a többi között Magyarországra összpontosító ingatlanalap, a bécsi tőzsdére 2002-ben bevezetett Meinl European Land (MEL) két évvel ezelőtt jelentős tőkeemelést hajtott végre. A friss pénzt azonban saját papírjai felvásárlására költötte, s e tranzakciókról "elfelejtette" értesíteni befektetőit. Kezdetben a MEL üzleti tevékenységét az időközben eladott Julius Meinl-bolthálózathoz tartozó kereskedelmi ingatlanokra alapozta. Az adóparadicsomként ismert Jersey-szigeten bejegyzett cég azóta profilt váltott, és főleg bevásárlóközpontokat épített, illetve adott bérbe.

A multimilliomos Meinl - akinek neve mögött a római ötös az ötödik generációt jelzi - csak azzal a feltétellel kerül szabadlábra, hogy útlevelét leadja, és tartózkodási helyéről folyamatosan tájékoztatja az illetékes bíróságot. Az ügyészség az immáron Atrium Real Estate-re átkeresztelt MEL körüli szövevényes csalási ügyekben még több mint tíz személy ellen nyomoz. A gyanúsítottak között azonban nincs a korábbi osztrák pénzügyminiszter, Karl-Heinz Grasser, aki Meinl barátjaként kelet-európai erőművek építésére szakosodott, a hangzatos nevű Meinl Power vezető menedzserei közé tartozott.

A Meinl-birodalom alapjait az 1862-ben megnyitott kávékereskedéssel rakta le a néhai Julius Meinl. Az időközben több száz boltra növekedő, Ausztrián kívül Magyarországon és Csehországban is képviselt láncot a dinasztia sorrendben ötödik feje az 1990-es évek közepétől kezdte el eladogatni konkurens szupermarketláncoknak - egyedül a bécsi Grabenen lévő híres csemegeboltot tartotta meg. Az egykori Habsburg-monarchia udvari szállítójából lényegében tisztán pénzügyi szolgáltató lett. A bankár végzettségű Meinl V. fiatalon, alig huszonnégy évesen lett a Meinl Bank vezetője. Pénzügyi zsonglőrként különböző befektetési alapokat hozott létre. A Meinl Powerba vagy a Meinl Airportsba milliárdokat befektető, a jól csengő névben vakon megbízó részvényesek azonban futhatnak a pénzük után, a papírok ma a kibocsátási ár felét sem érik el. "V." folyamatosan elhárította magától és bankjától a felelősséget, a bukást a kockázati tőkealapok mélyrepülésével magyarázta.

Julius Meinl V. nem maradt a kaptafánál, és ráfázott
Julius Meinl V. nem maradt a kaptafánál, és ráfázott
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.