Búcsú a kötelezőkampánytól

Az idei lesz az utolsó év végi kampány, ha az Országgyűlés megszavazza a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvényjavaslatot. Az elképzelés szerint december 31-e helyett akár év közben is lehet új szerződést kötni.

Az idei lesz az utolsó év végi kampány, ha az Országgyűlés a jelenlegi formájában megszavazza a Pénzügyminisztérium által tegnap benyújtott, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényjavaslatot. Az elképzelés szerint a jelenlegi egységes december  31-e helyett akár év közben is lehet új szerződést kötni: a biztosítás ugyan továbbra is egy évre szól, ám az autópark cserélődésével párhuzamosan a jelenlegi kampányidőszak fokozatosan veszítene jelentőségéből.

Változást jelent az is, hogy míg a biztosítóknak egységesen október 30-án kell közzétenniük a következő évre vonatkozó ajánlataikat, a tervezet szerint 2010-től legkésőbb október végéig kell ezt megtenniük, tehát akár előbb is meghirdethetik tarifáikat.

Nem szabályozza viszont a törvénytervezet a bónusz-málusz rendszert, erről a pénzügyminiszter később rendeletben, a jogszabály elfogadása után hoz majd rendeletet. A késlekedés oka az lehet, hogy még nem alakult ki egységes álláspont a kérdésben, a szakmán belül ugyanis régóta folyik a vita arról, hogyan kellene újraszabályozni a rendszert.

Az utóbbi hónapokban felmerült ötletek között van például olyan is, amely a jelenleginél lényegesen rugalmasabban kezelné a besorolásokat. Általános szabályként továbbra is megmaradna, hogy az autós egy év kármentes időszak után egyet léphet felfelé, ám a biztosítók ettől akár el is térhetnek, és dönthetnek úgy is, hogy ügyfelük balesetmentes vezetését azzal honorálják, hogy kettővel javítják bónuszfokozatát.

A biztosítói szakma egy ideje két táborra oszlott az őszi kötelező kampány kérdésében. A biztosítók és az alkuszok egy része (jellemzően a nagyobb biztosítók és a személyesen kötő alkuszok) a váltási időszak eltörlése, illetve amellett érvel, hogy a biztosítási időszaknak nem a naptári évhez kellene igazodnia, hanem a szerződéskötés időpontjához. Mások (általában a kisebb biztosítók és az online alkuszok) a rendszer fenntartása mellett törnek lándzsát, mivel szerintük a kampány eltörlése a verseny csökkenéséhez vezet. A benyújtott törvényjavaslat kompromisszumos megoldásnak tekinthető, mert bár az év végi kampányt megszüntetné, ám ezt fokozatosan, több év alatt tenné.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.