Matyi Dezsőnek mégsem kell a Zsolnay

Elállt Matyi Dezső Pécsi Direkt Kft.-je a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. kisebbségi részvénycsomagjának megvásárlásától.

Visszavonta a Pécsi Direkt Kft. a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. kisebbségi részvénycsomagjának megvásárlására tett ajánlatát. Mint arról írtunk, a pécsi önkormányzat értékesíteni akarja a tulajdonában lévő, s a Pécs Holdingba beolvasztott Zsolnay részvényeinek 49 százalékát. A holding az értékesítésre pályázatot írt ki, amire a pécsi Matyi Dezső cége, a hazai könyvpiac harmadát uraló Direkt Kft., valamint egy máltai vállalkozó kezében lévő gazdasági társaság, a Teclima Magyarország Kft. jelentkezett. A pécsi közgyűlés a Direkt pályázatát értékelte jobbnak, s megbízta a Pécs Holdingot azzal, hogy tárgyaljon Matyi cégével a megkötendő szindikátusi szerződésről. A tárgyalások kedden eredménytelenül végződtek, mivel Matyi ügyvédjein keresztül jelezte, hogy neki nem felel meg az ajánlott kontraktus. Varga Péter, a Pécs Holding vezérigazgatója szerint Matyi azért állt el a szerződéstől, mert a város kevesebb jogot adott volna a Zsolnay irányításában, mint amennyit ő igényelt.

A pécsi közgyűlés múlt heti döntése értelmében a Pécs Holding ma a Teclima Kft.-vel kezd tárgyalást a Zsolnay szindikátusi szerződéséről. A tárgyalás lezárása után a közgyűlés mondja ki a végső szót arról, hogy eladja-e a Zsolnay-részvényeket a Teclimának. Kerécz Tamás, a Pécs Holding elnöke elmondta: a város és a Teclima elképzeléseit nem lesz könnyű egyeztetni, ezért elképzelhető, hogy a pályázat eredménytelen lesz. Kerécz úgy véli, ez esetben nemzetközi pályázaton kell értékesíteni a porcelángyár kisebbségi tulajdonát. A város azért akar megválni a részvények 49 százalékától, mert a súlyosan eladósodott önkormányzat egyedül nem képes állni a patinás cég veszteségeit és a 250 dolgozót foglalkoztató gyár sürgető fejlesztési igényeit.

Péterné Majorosy Katalin, a cég vezére a héten felállított Zsolnay ivókútnál
Péterné Majorosy Katalin, a cég vezére a héten felállított Zsolnay ivókútnál
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.