Röviden

Szokatlanul nyugodt napot tudhat maga mögött a forint

Meglehetősen nyugodt kereskedés jellemezte tegnap a forint piacát, a korábbi napokhoz képest szűk sávban mozgott a jegyzése. Az euróárfolyam egész nap 299,60 és 302,30 forint között ingadozott. Nagy változás a következő napokban sem várható: Illés László, a Quaestor elemzője szerint arra is van esély, hogy néhány napon belül az árfolyam elérje a 290-292-es szintet. A magyar tőzsde viszont a Dow Jones hét elejei döbbenetes emelkedése ellenére 1,14 százalékos veszteséget könyvelhet el. A piac már az amerikai emelkedés után természetes korrekcióra rendezkedett be. Ez a DAX esetében is látható volt, a BUX pedig ezúttal a frankfurti eseményeket követte. A kereskedés itthon az OTP-ről szólt, amely végül mintegy 3 százalékot gyengült. (Á. A.)

Önmérsékletre inti a felügyelet a biztosítókat

A hazai biztosítók tulajdonosai tanúsítsanak önmérsékletet és ne vegyenek fel osztalékot, mivel ha elhúzódik a válság, szükség lehet pótlólagos tartalékra és tőkére - tartalmazza a biztosítók vezetőinek küldött felügyeleti körlevél. (Hasonlót kaptak korábban a bankok vezetői is.) A PSZÁF "kérése" ugyan jogilag nem kötelezi semmire a cégeket, ám ha egy biztosítónak gondjai lennének a tartalékkal vagy a tőkekövetelménnyel, akkor a felügyelet a szankció meghatározásánál súlyosbító körülményként értékeli azt, ha a tulajdonosak kivették az osztalékot. (MTI)

A VDSZSZ-feljelentés az új MÁV-székház miatt

Vagyoni hátrány okozása és hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tett Bárány Balázs, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) alelnöke ismeretlen tettes ellen a főváros VI. és VII. kerületi ügyészségén MÁV-székház eladása ügyében. A MÁV-nál elmondták: az ügyészség még nem kereste meg a céget, de ha a hatóság kéri, minden dokumentumot odaadnak. Bárány Balázs azért tett feljelentést, mert a MÁV Andrássy úti székházából bérelt ingatlanba kíván költözni. (MTI)

Herendi porcelán lett a Gömböcből

Februárban a szakma legnagyobb vásárán, a frankfurti Ambiente kiállításon mutatta be a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. idei egyik újdonságát, a Gömböcöt formázó, különleges minőségű mázas porcelánból készült üreges térplasztikát. A két magyar tudós, Domokos Gábor és Várkonyi Péter világhírűvé lett találmányát mintázó dísztárgyat kuriózumnak szánják. A terveket Babos Pálma, a manufaktúra művészeti vezetője készítette. Nem a találmány reprodukálása volt a cél. Felmerült ugyan az ötlet, hogy a Gömböcöt többféle verzióban árusítanák, egyelőre azonban egyféle, a képletekkel, matematikai ábrákkal díszített termék kapható. Külföldiek, magyarok egyaránt érdeklődnek utána, hat hét alatt több tucat fogyott belőle, pedig csaknem százezer forintba kerül. Herenden sorozatgyártásra nem készülnek, de akinek megtetszik a boltjaikban látható bemutató darab, megrendelheti a porcelán Gömböcöt. (W. T. K.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.