Mindkét oldalról elutasítják az adócsomagot

Mind a munkavállalói, mind a munkáltatói oldal markánsan elutasította a kormány adócsomagját az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ülésén. Horváth Lajos, a Liga Szakszervezetek ügyvezető alelnöke, a munkavállalói oldal szóvivője hangsúlyozta: a kormány adócsomagja jövedelemátcsoportosítást jelent a dolgozóktól a munkaadók, illetve az alacsony jövedelműektől a magas jövedelműek felé.

A járulékok tervezett csökkentése elemzéseik szerint semmivel sem járul hozzá a foglalkoztatás növeléséhez. Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkára, a munkáltatói oldal szóvivője szerint javaslataik közül egy sem található a kormány adócsomagjában, és az intézkedések hatását összeadva a csomagnak nincs a munka terheit érdemben csökkentő hatása. A munkaadók szerint a teljes adócsomag nem nullszaldós, hanem mintegy százmilliárd forintos többletadóterhet jelent. A munkaadók szóvivője hiányolta a csomagból az állami kiadásokat csökkentő és a belső megtakarításokat ösztönző intézkedéseket.

Hernádvölgyi Andrea, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) alelnöke kifejtette: nem igaz, hogy minden kivívott kedvezményhez görcsösen ragaszkodnak, ugyanakkor csak olyan áldozatokat lennének hajlandóak elfogadni, amelyeket előremutatónak látnak. Nem nyerte el a munkavállalói és a munkaadói oldal egyetértését a kormány nyugdíjrendszer módosítását célzó törvényjavaslata sem, amely egyebek mellett felemelné a nyugdíjkorhatárt és beépítené a 13. havi nyugdíjat a havi ellátásba.

Tüntetnek
a szakszervezetek

Négy szakszervezeti tömörülés demonstrációt tart április 4-én, amennyiben a kormány továbbra sem veszi figyelembe érveiket az adócsomag kidolgozása során. A demonstrációhoz az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), valamint az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) csatlakozik. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.