Vizsgálják a vizsgálatot

Levélben kért magyarázatot a Magyar Energia Hivataltól az energiaügyi miniszter: miért nem végeztek határidőre a január végi zalai, vasi áramszünet okainak kivizsgálásával.

Amikor január utolsó napjaiban az erős szél és a hó súlyosan megrongálta az E.ON áramszolgáltató elektromos rendszerét, Zala és Vas megye 120 településén két-három napig szünetelt az áramszolgáltatás. Az E.ON szerint vis maior történt. Molnár Csaba energiaügyi miniszter arra utasította a Magyar Energia Hivatalt, harminc napon belül vizsgálja meg: a jogszabályok szerint járt-e el az áramcég a fenntartásban, a fejlesztésben és a kárelhárításban.

A határidő már lejárt, a vizsgálat azonban még tart. A hivatalban a késlekedésről korábban azt mondták: a lehető legalaposabban kívánnak eljárni, ez viszont időbe telik. Molnár Csaba most már a csúszásra is magyarázatot vár. A hivatalnak küldött levelében tájékoztatást kért arról, miért nem végeztek a vizsgálattal az általa kért határidőre, és mikorra lesz eredmény. Úgy tudjuk: egyelőre nem kapott választ kérdéseire. Vigassy Csaba, a hivatal szóvivője érdeklődésünkre azt mondta: a vizsgálat várhatóan napokon belül lezárul.

A vizsgálat eredménye befolyásolhatja, kapnak-e kártérítést azok, akiknek anyagi veszteséget is okozott a tartós üzemzavar. A két megyében összesen 56,4 millió forint kártérítést követelnek az ügyfelek az áramcégtől. Az E.ON viszont csak az energiahivatal vizsgálatának megállapításai nyomán dönt a kártérítési igényekről.

Mindeközben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat az E.ON megbízásából továbbra is osztja az élelmiszercsomagokat azoknak, akiknél legalább 48 órán át szünetelt az áramszolgáltatás. Az E.ON úgy számolt, hogy hatezer család kaphat egy-egy tízezer forint értékű csomagot, ezért 60 milliót utalt át, de a tervezettnél háromszázzal több család jogosult erre, ezért a szeretetszolgálat kérésére az E.ON még hárommilliót adott.

Vezeték-helyreállítás Kálócfánál január végén
Vezeték-helyreállítás Kálócfánál január végén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.