Búcsú a Globus májkrémtől
Hétfőn megszűnt a gyártás, így idővel eltűnnek a boltok polcairól a Globus hús- és májkonzervei. A döntés hátterében az áll, hogy az elmúlt években folyamatosan, míg az utóbbi hónapokban rohamosan csökkent a húsos konzervek iránti kereslet. A feldolgozó kommunikációs tanácsadójától megtudtuk, hogy a húsos Globus- termékekből még hónapokig lehet vásárolni, hiszen a gyárban múlt pénteken még teljes műszakban folyt a termelés. A döntésben szerepet játszott a gyenge forint is, mert az elmúlt hónapokban drasztikusan, 30 százalékkal emelkedett a konzervgyártás importált alapanyagainak ára, így a fémdobozé is. Ezt nem lehetett ellensúlyozni, mert a hústermékeket csak a belföldi piacra gyártották, nem úgy, mint a megmaradó mélyfagyasztott és a zöldségkonzerv termékeket.
A cég a lépéssel sok pénzről mond le: piacvezetőként a Globus-csoport forgalmának ötöde, ötmilliárd forint esik ki a kasszából a húsalapú konzervtermékek (májkrém, vagdalt, melegszendvicskrém, készétel) gyártásának megszüntetésével. Az intézkedés a vállalat budapesti telephelyét érinti, ahol a termelés mellett a központ is található. Megmarad viszont Debrecenben a zöldségkonzerv, Baján és Békéscsabán a mélyhűtött termékek gyártása.
A Globus húsfeldolgozó részleg bezárása egy folyamat része - kommentálta a hírt Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöke. Szerinte hónapról hónapra szűkül a magyar élelmiszeripar, a belső piacait is folyamatosan elveszíti, és az exportpiacokon sem elég versenyképes.
A Globus Zrt. fő tulajdonosát a francia mezőgazdasági szövetkezetként működő Centrale Coopérative Agricole Bretonne cégcsoportot 1968-ban alapították. A CECAB ma Franciaország egyik vezető mezőgazdasági társasága, melynek árbevétele több mint 1,4 milliárd euró. A csoportnak nyolcezer farmer a tulajdonosa, hatezer alkalmazottja és 37 gyára.