Egyoldalú banki szerződésmódosítás: zűr és zavar

Teljes a tanácstalanság a hazai banki szakemberek körében a pénzintézetek egyoldalú szerződésmódosításait korlátozó törvénytervezet miatt. Egyelőre senki nem tudja, hogyan lehet majd eleget tenni a törvényi előírásoknak, ha az Országgyűlés jövő hétfőn a jelenlegi változatában fogadja el a jogszabályt.

A bankok számára eddig a legnagyobb gondot az okozta, hogy összetett forrásaikból az egyes elemek változását egyértelműen és pontosan levezessék a kamatok, díjak és egyéb költségek alakulására, a parlament hétfői döntésével azonban tovább szaporodtak a kérdőjelek.

Mivel a jogszabály - a két napja elfogadott módosító javaslat eredményeként - most már a hatályba lépés előtt kötött hitelszerződésekre is vonatkozna majd, így ezeket a megállapodásokat is át kell alakítaniuk a bankoknak. Ez akár több millió szerződést és több százezer ügyfelet is érinthet, a törvény azonban arról nem rendelkezik, hogy a szerződéseket egyoldalúan vagy közös akarattal kell módosítani. Így aztán nem tudni azt sem, hogy elég a változásokról az ügyfeleket utólag, mondjuk levélben értesíteni vagy mindenkinek be is kell majd mennie a bankfiókba.

A törvénytervezetből az sem derül ki, hogy a meglévő szerződések átalakításával mikorra kell végezniük a pénzintézeteknek. A jogszabályban most csak annyi szerepel, hogy a bankoknak a hatálybalépést követő harminc napon belül kezdeményezniük kell a szerződések módosítását. Azt azonban már hiába keressük, hogy ez a gyakorlatban mit jelent, és a munkával mikorra kell végezniük a bankoknak. Nem rendelkezik azonban a tervezet a közokiratba foglalt kölcsönökkel sem. Alapesetben az ilyen megállapodásokat módosítás után ismét ellenjegyeznie kell a közjegyzőknek, ami akár több tízezer forintba is kerülhet.

Egyre több a problémás hitel

Jelentősen romlott tavaly a bankok portfóliója - számolt be az MTI. Míg 2007-ben a problémamentes kölcsönök aránya 94,89 százalék volt, tavaly év végén már csak 89,95. Míg a vállalati hitelek esetében jelentős romlás, addig a lakossági kölcsönöknél némi javulás figyelhető meg: előbbinél a problémás hitelek aránya 13,7-ről 21,1 százalékra emelkedett, míg utóbbinál 9,4-ről 7,5 százalékra csökkent. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a háztartások esetében javult volna a helyzet, csupán a teljes hitelállomány gyorsabban nőtt, mint a problémás hitelek állománya, amely egyébként tavaly 511,4 milliárdról 542,7 milliárd forintra hízott.

Iratszekrény egy bankfiókban. Leporolhatják a régi papírokat
Iratszekrény egy bankfiókban. Leporolhatják a régi papírokat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.