Még nem dőlhetnek hátra a devizahitelesek

A svájci jegybanknak köszönhetően két nap alatt ledolgozta az elmúlt egy hónap gyengülését a forint. A devizahitelesek azonban még nem lélegezhetnek fel, az erősödés valószínűleg nem lesz tartós, a forint helyzete pedig annyira törékeny, hogy egy rossz hír ismét padlóra küldheti az árfolyamot.

Egy kicsit talán fellélegezhetnek, de még nem könnyebbülhetnek meg a devizahitelesek. A svájci jegybank csütörtöki akciójának köszönhetően a forint nagyjából még pénteken is megtartotta az előző napi erősödését: az euró jellemzően 293-297, míg a frank 191-194 forint között mozgott (bár mindkettő volt ennél gyengébb is). Ez még így is azt jelenti, hogy a forint alig két nap alatt ledolgozta azt a gyengülést, melyet az elmúlt egy hónapban hozott össze. Az elemzők azonban nem számítanak a magyar fizetőeszköz további számottevő erősödésére, ráadásul a forint helyzete annyira törékeny, hogy elég lehet egy rossz hír, és az elmúlt két napban szerzett előny azonnal semmivé válik.

A csütörtöki intervencióval gyakorlatilag szétverte a piacot a svájci jegybank, amely több milliárd euró értékben adott el frankot - mondta lapunknak Szántó András. Az Equilor devizaüzletágának vezetője szerint ugyan a beavatkozás hatása még pénteken is érezhető volt, a most kialakult szintnél azonban már nem lesz gyengébb az alpesi deviza. A jegybank vélhetőleg elégedett a most kialakult árfolyammal, egy euró jelenleg 1,53 frankot ér, szemben a válság tavaly őszi elmélyülése óta kialakult 1,43-as szinttel, amely már tarthatatlanul erős volt. A kérdés inkább az, hogy az euróval szemben mennyire tudja majd magát tartani a forint, amelyben - ha sokat nem is, de - némi segítséget jelenthet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) terve, mely szerint idén 2,4 milliárd euró uniós forrást váltana át a piacon - tette hozzá Szántó, aki szerint a következő néhány hétben a frank árfolyama 185 és 205 forint között mozoghat.

A svájci segítség a lehető legjobbkor érkezett a forintnak, hiszen alig egy hete még az euró 317, a frank pedig 218 forinton állt - tette hozzá Török Zoltán. A Raiffeisen Bank elemzője szerint a forint most már nem erősödik tovább, a következő hetekben 300 forint körüli euróval és széles sávban, 190-210 forint között mozgó frankkal lehet számolni. A helyzet azonban bármikor megváltozhat: a forint igen sérülékeny, a gazdasági válsággal, a magyar pénzügyi rendszerrel vagy az államháztartással kapcsolatos aggodalmak egy pillanat alatt visszagyengíthetik az árfolyamot. Az MNB tervezett euróértékesítése Török szerint segíthet stabilizálni a forintot. Nem nagyon nagy összegről van szó, de mivel nem lehet tudni, hogy a jegybank pontosan mikor és egyszerre mennyi eurót váltana át, így a beavatkozás lehetősége önmagában is elég lehet ahhoz, hogy valamelyest gátat szabjon a forint viharos gyengülésének - tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.