Elspekulálták az állam pénzét

Spekulatív devizaügyletek miatt menesztette a légiforgalmi irányításért felelős HungaroControl vezérigazgatóját Molnár Csaba szakminiszter. A társaság a forint gyengülése miatt nagyot bukott a 48 millió euró összértékű ügyleteken, a veszteséget valószínűleg az adófizetők pénzéből kell pótolni.

Saját magát is feljelentette Kiss László, a HungaroControl Zrt. vezérigazgatója, amikor február 26-án bejelentette Molnár Csaba közlekedési miniszternek: a cég komoly összeget bukott azokon a mintegy 48 millió euró értékű devizaügyleteken, melyeket 2008 harmadik negyedévében kezdtek. A cég - két bankkal kötött ügyletek részeként - kötelezettséget vállalt arra, hogy egy éven keresztül havi 4 millió eurót 250, illetve 253 forintos árfolyamon elad a bankoknak. Így a 250 forint alatti euróárfolyam esetén legfeljebb 30 millió forint értékű nyereséget realizálhattak volna. Ám az év eleje óta tartó, különösen magas árfolyam miatt végül igen komoly veszteséget hozott a bolt.

Kiss László felívelő légügyi karrierjét töri derékba a balul elsült devizaügylet
Kiss László felívelő légügyi karrierjét töri derékba a balul elsült devizaügylet

A gazdasági vezérigazgató-helyettes és a treasurer munkaviszonyát Kiss László rendkívüli felmondással megszüntette, ám az ügy vizsgálata után végül neki is mennie kellett, sőt, számolnia kell büntetőjogi következményekkel is. A felügyelőbizottság független szakértő bevonásával vizsgálta az ügyleteket. A jelentés szerint a forint gyengülésének esetére a cég túlzott kockázatot vállalt, mert nem limitálták az átváltási és a referencia-árfolyam közötti különbség mértékét, valamint a bank elérhető maximális nyereségét. Így azok nem minősíthetők árfolyam-fedezeti ügyletnek, inkább spekulatív jellegűek, mi több, a cég belső gazdálkodási szabályzatát is sértik. A tárcavezető a cég vezetésére - megbízott vezérigazgatóként - Hangyál Gyulát, az eddigi helyettest jelölte ki. Hivatalosan további tájékoztatást nem adtak az ügyről.

A 48 millió euró - még kedvező árfolyam mellett is - jóval több, mint tízmilliárd forint, miközben a társaság 2007-es lezárt üzleti évében kevés híján húszmilliárd forint árbevételt ért el. Vagyis nehezen hihető, hogy a cég első emberének tudta nélkül bárki rendelkezhetett volna ekkora összegű tranzakciók felett. A pontos veszteség egyelőre nem ismert, de több százmilliós is lehet. A HungaroControl bevételeinek java része az útvonalrepülések díjából származik, ezeket az Eurocontrol szedi be, és költségalapon osztja szét a nemzeti társaságok között, melyek a szolgáltatással komoly profitot nem érnek el, vagyis a HungaroControl feladatainak ellátásához hiányozni fog a most elbukott nagy összeg. A szakminiszter akár utasításba adhatná, hogy a cég spórolja meg az "eljátszott" pénzt, de ez két dolog miatt nem valószínű. Egyrészt, mert túl sok, másrészt pedig a légi irányítás kulcsfontosságú a repülésbiztonság szempontjából - így sokkal valószínűbb, hogy az államnak a zsebébe kell nyúlnia.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.