Röviden

Hamar megszűnhet a szociális gáztarifa

A csütörtök esti kisebb zavarhoz képest a szociális tárca tegnap lényegi változtatás nélkül közölte újra: mostantól, ha csökken a gázár, azt a szociálisan támogatottak nem érzik meg. Nekik ilyen esetben is az addigi számlát kell fizetniük. Mint kiderült, a tárca csütörtökön a kedvezmények változását helyesen a gázalapdíj nélküli tarifán mutatta be, de ezt nem tüntette fel. A sajtóosztály kiegészítő kérdéseinkre közölte: ha a gázárcsökkenés elérné vagy meghaladná a támogatás mértékét, akkor megszűnne a két ár közötti különbség, de a "támogatott" ár nem emelkedhet a támogatás nélküli fölé. A távhőfogyasztók számlája egy központi gázárcsökkentés esetén csak akkor nem változik, ha a távhőcég a szokásoknak megfelelően a saját gázszámlacsökkenésének felét hárítja át a fogyasztókra. Mivel azonban a távfűtési díjat az önkormányzatok állapítják meg, ez nem törvényszerű. (M. I.)

Veres János: Orbán tervéhez csoda, csoda és csoda kell

Három dolog kell ahhoz, hogy Orbán Viktor plusz egymilliós munkahely-teremtési elképzelése megvalósuljon: csoda, csoda és csoda - válaszolta kérdésünkre Veres János pénzügyminiszter debreceni sajtótájékoztatóján. Közölte: abban egyetért a Fidesz elnökével, hogy szükség van a foglalkoztatási szint növelésére, de Magyarországon nincsen annyi bevonható munkaerő, amelyet plusz egymillió állásban el lehetne helyezni. Hozzátette: a válság következtében eddig mintegy 28 ezer munkahely szűnt meg, de újabb tízezer állás létrehozására lesz lehetőség a jövőben. Arra a kérdésre, miszerint a kormány tervezi-e, hogy Magyarországon is bevezetik az állami támogatást öreg autók lecserélésére, Veres visszakérdezett: miből lenne ilyen támogatás? Hangsúlyozta: az ország elsődleges érdeke a büdzsé hiányának három százalék alatt tartása, ezért csak akkor hajlandó tárgyalni az autócsere támogatásáról, ha az így keletkező kiadás nem ront a büdzsé hiányán. Közölte: az ország költségvetése az év első két hónapjában a terv szerint alakult, államcsőd nem fenyeget, aki ilyesmit feltételez, az vagy badarságot beszél, vagy tudatosan terjeszt rémhírt. Veres hozzáfűzte: csütörtökön Bécsben arról állapodtak meg az Erste és a Raiffeisen Bankkal, hogy a két pénzintézet erősíti magyarországi jelenlétét és jelentősen bővíti itteni hitelezési tevékenységét. (Debreceni tudósítónktól)

MFB: agrárvállalkozók is igényelhetnek forgóeszközhitelt

Agrárvállalkozók is igényelhetik mostantól a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) forgóeszközhitelét. Az MFB kedvezményes kamatozású, saját erőt nem igénylő, forintalapú, egy év és egy nap lejáratú hitelét kizárólag termelő vagy szolgáltató tevékenységet végzők igényelhetik. Ezen belül az élelmiszergyártással főtevékenységként foglalkozó vállalkozók is. A 140 milliárd forintos keretösszegű MFB-hitelprogram célja, hogy többletforrást biztosítson a termelő, vagy szolgáltató tevékenységet folytató vállalkozások működésének bővítéséhez. (MTI)

Lehívhatjuk az uniós hitelkeret második részletét

A hónap végéig lehívja Magyarország az uniós hitelkeret második, kétmilliárd eurós részletét. Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára elmondta: az unió március 11-én elfogadta, pénteken pedig közzétette, hogy egyetért a magyar kormány által elhatározott, a válságot kezelő gazdasági intézkedésekkel. A 6,5 milliárdos hitelkeret első részletét még december 9-én hívta le Magyarország. (MTI)

Február végéig öt százalékkal bővült az illetékbevétel

Illetékekből az idei első két hónapban 21,7 milliárd forint folyt be az adóhatósághoz, ez mintegy ötszázalékos bővülést jelent a tavalyi első két hónaphoz képest. A két legtöbb bevételt hozó csoportból a gépjármű-átruházásból származó illeték esetében a bevétel 31 százalékkal 2,8 milliárd forintra csökkent, míg az ingatlanátruházásból származó 15 százalékkal 16,8 milliárdra nőtt. (MTI)

Előzetes hozzájárulást kér a kormány Paks bővítéséhez

A kormány elvi hozzájárulást kér az Országgyűléstől ahhoz, hogy megkezdhesse az előkészítését a paksi atomerőmű bővítésének. Az engedély még nem jelenti azt, hogy az új blokk fel is épül, csupán az előkészítési tevékenység keretében megvizsgálják egyebek között a beruházással kapcsolatos környezeti hatásokat, a szomszédos energiapiacokon várható értékesítési lehetőségeket, valamint a határkeresztező kapacitások és az országhatárokon belüli hálózati rendszerek átviteli kapacitásának megfelelőségét. Megvizsgálják az új atomerőművi kapacitáshoz szükséges rendszerszintű szabályozási, tartalék- és hálózatfejlesztési igényeket is. (MTI)

Gyurcsány: Lehet, hogy többre lesz szükség

A magyar gazdaságban 3,5 százalékos negatív növekedés várható az idén, igaz, léteznek olyan elemzések is, amelyek ennél rosszabb eredményt jósolnak - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pécsi előadásában. Közölte: ha szükséges, újabb intézkedéseket hoz a kormány. - Nem szabad senkiben sem olyan érzéseket kelteni, hogy amit idáig tettünk, az biztosan elegendő lesz - mondta a kormány fő. A miniszterelnök kifejtette: amint elkezd talpra állni az amerikai gazdaság - ami legkorábban 2009 őszén várható - nyolc-tíz hónapon belül már Európában, illetve hazánkban is érezhetőek lesznek a pozitív hatások. Tehát még szűk másfél évre biztosan számítani kell. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.