'Teheneket akarunk nevelni, nem uniós marhákat hallgatni'

Több mint ötezer cseh gazda tüntetett ma délelőtt Prágában. Szlovákiai, magyar, lengyel és litván társaik is támogatták őket abban, hogy egyenlő elbánást kapjanak az Európai Unióban.

Csehország fennállásának eddigi legnagyobb agrártüntetése zajlott csütörtök délelőtt Prágában. Több mint ötezer hazai és több száz külföldi (szlovákiai, lengyel, magyar, litván, valamint a velük szolidáris német) gazda követelte, hogy már az Európai Unió már a jövő évtől ugyanakkora támogatást nyújtson a 2004-ben csatlakozott országok agráriumának, mint a korábban uniós taggá vált országok termelőinek. Ezenkívül nagyobb anyagi segítséget kértek a csehországi és más, kelet-közép-európai uniós államok tejtermelőinek. Szorgalmazták azt is, hogy törvénnyel korlátozzák a kereskedelmi láncok nyereségét és üzletpolitikáját.

A tiltakozó menet a cseh agrártárca székhelyéről, Prága-Tesnovból indult, ahol a résztvevők kifütyülték Petr Gandalovic cseh minisztert, aki azt hangoztatta, hogy akkor kellett volna tüntetniük a gazdáknak, amikor az uniós csatlakozás feltételeiről tárgyaltak, s egyeztek meg az egykori döntéshozó politikusok.

- Bármennyire is szeretnénk, 2013-ig aligha változnak a jelenlegi feltételek, s azért is nagy harcot kell majd vívnunk, hogy azután ugyanakkora legyen valamennyi, uniós tagország gazdájának a támogatása - szögezte le a tárcavezető, akit egyesek megdobáltak. Majd hatalmas transzparenst húztak ki "Teheneket akarunk nevelni, nem uniós marhákat hallgatni!" felirattal.

Ezután Jan Veleba, a cseh agrárkamara elnöke közölte, hogy 2013-ig összeomlik a cseh mezőgazdaság. - Már kiürültek a sertésólak, rövidesen ez a sors vár a szarvasmarha-istállókra is, ha nem lép a cseh kormány és az unió. Amióta Csehország uniós tag lett, 26 százalékkal csökkent a marhahús-, és több mint harminc százalékkal a sertéshústermelés, miközben csak tavaly 14 milliárd koronáért importált az ország a két húsfajtából, a bűnös észak-déli üzletpolitika következményeként. A tizenöt alapvető élelmiszer eladásából a nagy kereskedelmi láncok tavaly 37 százalékos hasznot vágtak zsebre, holott öt évvel ezelőtt az árrés alig 20 százalékos volt - hangsúlyozta a szónok, aki akár a magyar gazdák panaszát is megfogalmazhatta volna.

Ezután a menet a cseh főváros egyik előkelő szállodája, a Hotel Marriott elé ment, ahol tiltakozó levelet akartak átadni a nemzetközi konferencián részt vevő Mariann Fischer-Boel uniós biztosnak, aki azonban csak az egyik munkatársát küldte ki a bejárathoz. Mire a gazdák több száz liter tejet öntöttek ki és eladatlan gabonát szórtak szét a luxusszálló előtt. Innen a Vencel térre indultak. Ott a cseh és a kelet-közép-európai agrárium végét jelképező koszorúkkal borították el Szent Vencel szobrát, majd ingyenjoghurtokat osztogattak az érdeklődőknek, akiknek a többsége külföldi turista volt.

A magyar gazdálkodók képviseletében jelen lévő tüntetők a két legnagyobb magyar tenyésztőszervezetet, a holstein-fríz-tartókat és a magyartarkatenyésztőket képviselték, azaz mintegy 2200 hazai tejtermelőt.

Az európai tejpiac válsága súlyosan érinti a magyar tenyésztőket is. A magyar tejpiac problémái a gazdák szerint ugyanis elsősorban abból adódnak, hogy az EU bizottsága nemrégiben felemelte az országok támogatott tejkvótáit. Ezért még több külföldi tej ömlik be a magyar piacra, lenyomva ezzel az egyébként is nagyon alacsony felvásárlási árakat.

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) Szarvasmarha-tenyésztők Országos Választmánya a múlt héten bejelentette, hogy a tejágazat válsága miatt felújítja tevékenységét az ágazati demonstrációs bizottság. A választmány azon az állásponton volt, hogy amennyiben nem kapnak érdemi segítséget az ágazati problémák megoldásához az agrártárcától, úgy a továbbiakban országszerte tiltakozásokra lehet számítani.

Határokon átnyúló egység
Határokon átnyúló egység
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.