Megyeri híd: csődbűntett a vége?

Csődbűntett gyanújával rendel el nyomozást a VPOP Központi Bűnüldözési Parancsnoksága a Megyeri hídon foglalkoztatott alvállalkozóinak százmilliókkal tartozó Ganz Híd-, Daru- és Acélszerkezetek Zrt. (ismeretlen) vezető tisztségviselői ellen.

Az ARTJOB Kft. 2009. január 31-én jelentette fel a Ganz Híd-, Daru- és Acélszerkezetek Zrt.-t a BRFK gazdaságvédelmi osztályán. Az ARTJOB egyike annak a több mint egy tucat vállalkozásnak, amelyek alvállalkozókként részt vettek a Megyeri híd építésében, s amelyeket fővállalkozójuk, a Ganz Acél Zrt. máig nem fizetett ki. Feljelentésük szerint augusztus óta hiába várnak az elvárt minőségben és határidőre elvégzett munkájuk ellenértékére.

A Ganz Acél pórul járt alvállalkozói összesen csaknem kétmilliárd forintot követelnek a csődbe jutott cégtől
A Ganz Acél pórul járt alvállalkozói összesen csaknem kétmilliárd forintot követelnek a csődbe jutott cégtől

A Megyeri híd ünnepélyes átadása után több ki nem fizetett cég is felszámolást kezdeményezett a Ganz ellen, a társaság illetékesei azonban senkit nem tájékoztattak a cég fizetésképtelenségéről. Ellenben - a feljelentők állítása szerint - a cég telephelyeit kiürítették, elköltöztek székhelyükről, a telket eladták - a hitelezői igényeket azonban még az ingatlanértékesítést követően sem elégítették ki.

A BRFK feljelentéskiegészítés keretében vizsgálódott. A feljelentők "különösen nagy kárt okozó csalás" miatt tettek feljelentést, a rendőrség szerint azonban csalás gyanúja nem állapítható meg. A Ganz ugyanis a BRFK adatai szerint - amíg fizetőképes volt - folyamatosan ki is fizette az alvállalkozóit.

A fővállalkozó fizetési nehézségei 2008 második felében jelentkeztek először. E követeléseket azonban a rendőrség szerint az alvállalkozók polgári peres úton érvényesíthetik.

A Ganz Zrt. által ki nem fizetett, de elvégzett munkák miatt más vállalkozások is feljelentést tettek. Magyar György ügyvéd február 23-án kereste meg a BRFK-t 24 gazdasági társaság képviseletében, amelyeknek összesen több mint 300 millióval tartozik a Ganz. A cégek - egyebek között - arról is beszámoltak a nyomozó hatóságnak, hogy 2008 novemberében a Ganz Zrt.-t három hitelezője, a DAKK Kft., a Fabricom Kft. és a Hídtechnika Kft. arról értesítette, hogy a velük szemben fennálló összesen 1,3 milliárdos tartozását a Hídépítő és a Strabag Zrt.-nek köteles megfizetni.

A rendőrség az összes feljelentés értékelése után is úgy ítélte meg, hogy csalás nem történt, megalapozott lehet azonban az ügyben a csődbűntett gyanúja, mivel az egymilliárdos ingatlaneladásra és az 1,3 milliárdos engedményezési ügyletre már abban az időszakban került sor, amikor a Ganz Zrt. egyes alvállalkozóinak már nem tudott fizetni.

Mivel azonban a csődbűntett nyomozására a VPOP jogosult, az ügy aktáit a BRFK átadta a VPOP-nak.

A Népszabadság értesülése szerint az iratok pénteken érkeztek meg a vámőrségre, ahol a Központi Bűnüldözési Parancsnokságot jelölték ki a nyomozás lefolytatására. A vámnyomozók csődbűntett gyanújával egyelőre (és továbbra is) ismeretlen tettesek ellen nyomoznak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.