Fékezve is nőhet a logisztika

A válság idején Kelet-Európában és Kínában látja cége növekedésének lehetőségét John Pattullo, a CEVA, a világ egyik legnagyobb logisztikai szolgáltatóvállalatának első embere. A cég hazánkban is újabb beruházásokat tervez.

- Nehéz idők járhatnak a szállítmányozási és logisztikai cégekre. A világszerte visszaeső ipari termelés és kereskedelmi forgalom a CEVA-nak sem kedvez.

- Különbözőek a nehézségeink attól függően, hogy milyen termékekről beszélünk. A tengeri és a légi szállítmányozásban mintegy húszszázalékos a visszaesés, rövid távon nem is számítunk javulásra. A közúti területen valamivel jobb a helyzet. Partnereink azonban ilyenkor is olyan megoldásokat várnak el tőlünk, amelyekkel csökkenthetik logisztikai költségeiket, akár házon belül is.

- Manapság mindenki az innovációban látja a válság túlélésének kulcsát. Mit jelent az innováció az önök területén?

Pattullo szerint fejlesztésre éppen ilyenkor van mód
Pattullo szerint fejlesztésre éppen ilyenkor van mód

- Egyfelől a szolgáltatásaink minőségét és pontosságának további javítását: a szektorban nem mindenki képes teljesíteni ezt a követelményt. Másfelől pedig azt, hogy ügyfeleink a világon mindenhol ugyanazokat
a szolgáltatásokat vehessék igénybe. Az újszerű megoldások fejlesztésére éppen az ilyen időszak ad lehetőséget, amikor van szabad kapacitásunk.

- Magyarországon sokszor elhangzik: az egyik kitörési pont a logisztika. Van erre esélyünk?

- Amikor terjeszkedünk, a gazdasági környezetet, a cégek lehetőségeit is nézzük a földrajzi elhelyezkedésen túl. Magyarország ebből a szempontból nem rossz. A földrajzi adottságai kiválóak, sok a tehetséges dolgozó, és az infrastruktúra is rengeteget fejlődött. Régiós, központi elosztóbázis építését tervezzük itt. Számokat még nem tudok mondani, minden a gazdasági környezettől függ, de mert itt kicsik vagyunk, egyértelműen erre terjeszkedünk. Kelet-Európában, a Közel-Keleten és Kínában látjuk a növekedés lehetőségét.

- Legfontosabb ügyfeleik az autóiparból és a technológiai szektorból kerülnek ki. Hogyan ellensúlyozzák az ő bajaikat?

- Bevételeink 32 százalékát adja az autóiapar, amely most Európában és Észak-Amerikában nagyon sanyarú helyzetben van. Mi mégis sikereket könyvelhetünk el, mert megoldásaink révén a saját és a partnereink hatékonyságát is növelhetjük, amit értékelnek a cégek. Kínában és Dél-Amerikában elég jól mennek az autós cégek, így teljesíteni tudjuk a bevételi terveinket.

A CEVA Logistics a világ egyik vezető logiasztikai cége, amely 2007-ben 6,3 milliárd euró bevételt ért el. Az Eagle Global Logistics és a TNT hasonló üzletágának egyesüléséből jött létre. 54 ezer alkalmazottja, ezer bázisa van a világ több mint száz országában, így Magyarországon is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.