Betét: nem volt kivét

Vagy a magyar lakosság pénzügyi kultúrája fejlődött sokat öt hónap alatt, vagy a válsággal kapcsolatos hírek tették mára fásultabbá az embereket.

Bármelyik is az igaz, az mindenesetre tény, hogy míg tavaly október elején egy a bankok esetleges fizetésképtelenségéről szóló rémhír miatt rengeteg betétes kereste fel személyesen vagy hívta telefonon bankját megtakarításai miatt aggódva, most a péntek 13. rémhíre nem hatott: az elmúlt nap alig különbözött bármely másik átlagos pénteki nyitva tartástól.

A lapunk által megkérdezett bankok egyöntetűen arról számoltak be, hogy nem volt fokozott érdeklődés, pláne roham a tegnap szárnyra kapott hír miatt, mely szerint a hazai pénzintézetek jövő péntektől befagyasztanák betéteiket. Az Ersténél például teljesen átlagos péntekről számoltak be, míg a CIB-nél úgy fogalmaztak, hogy a hír hatására néhány fiókban ugyan emelkedett valamelyest az érdeklődők száma, ám összességében nem volt számottevő a növekedés. Hasonlóan nyilatkoztak az OTP-nél is: a bankhoz egy átlagos pénteki naphoz képest valamivel több telefonos megkeresés érkezett, kiugró növekedés, pláne a fiókok esetében, azonban nem volt.

A bankok helyzetét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) is figyelemmel kíséri. A magyar bankrendszer stabil, az ügyfelek pénze biztonságban van - mondta lapunknak Hevesi Nóra, az MNB kommunikációs igazgatója és Binder István, a PSZÁF szóvivője. Utóbbi hozzátette: nincs arra utaló jel, hogy az ügyfelek komolyan vették volna a betétek befagyasztásáról szóló rémhírt, a bankokba több friss pénz érkezik, mint amennyit ki kell fizetniük. (H. B.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.