Megpihent a gödörben a forint

Kifújta magát a forint és a BUX az elmúlt napok nagy zuhanása után. Péntek délelőtt még új negatív rekord is született, ám azt követően kicsit erősödött a magyar deviza. A tőzsde is rosszul kezdett, ám aztán az OTP drágulásának köszönhetően végül jelentősen emelkedett.

Valamicskét erősödött a forint a csütörtöki árfolyamokhoz képest, ám pénteken nagyon széles sávban folyt a kereskedés, s ezzel együtt továbbra is gyengülő trendről kell beszélni - nyilatkozta lapunknak Németh Dávid, az ING Bank elemzője. A magyar deviza jegyzése a budapesti piacnyitáskor nagyon gyenge szinteken állt, s napközben az euróval szembeni kurzus új negatív rekordot döntött. Volt, hogy több mint 317 forintot kellett adni egyetlen euróért. Ezt követően legalább megnyugodtak a kedélyek, és 313-315 forinton születtek üzletek. Németh Dávid hozzátette: ahhoz, hogy a magyar deviza mostani vesszőfutása véget érjen, az árfolyamnak a 290-es, de legalább a 295-ös szintig viszsza kellene erősödnie.

A helyzet a régióban sem volt sokkal jobb. A cseh korona napközben ugyancsak gyengült, a zloty jegyzése viszont egész nap többé-kevésbé tartotta magát. Esetükben az igazi különbséget a forinthoz képest az jelenti, hogy mindkét deviza távol van történelmi mélypontjától.

Technikai elemzések alapján a forint/euró következő ellenállási szintje 320 forintnál húzódik, vagyis ott fordulhatna a kereskedés jelenlegi iránya. Ha a fejleményekben valóban változás lenne, és az erősödés elkezdődne, különösebb gond nélkül egészen 305-ig juthatna a forint euróval szembeni kurzusa - mondta a Népszabadságnak Németh Dávid.

Illés László, a Quaestor Zrt. elemzője hasonlóan látja a helyzetet. A következő pont valóban 320 forintnál, azaz azon a szinten van, ahol elemzések szerint a devizaalapú lakáshitelesek egy része komoly bajba kerülhet. Hozzátette: amenynyiben itt mégsem történne fordulat, akkor - technikai elemzéseik alapján - a következő támasz, ellenállási pont már nagyon ijesztő, 331,5 forint/eurós szintnél húzódik.

Forintszámlálás az államkincstárnál
Forintszámlálás az államkincstárnál

Amennyiben a fordulat elmaradna, az ING elemzője szerint az sem elképzelhetetlen, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa következő kamatdöntő ülésén emelésről határozna. Illés László azonban úgy véli: ennek nincs realitása, bár a mostani helyzetben semmi sem zárható ki. Egy ilyen döntés esetén a gazdaság szereplőire újabb súlyok kerülnének, amit többségük aligha tudna elviselni. A vágásnak sincs azonban tere - tette hozzá. Egy intervenció pedig nagyon drága lehet, ráadásul korántsem biztos, hogy tartós hatása lenne. Ilyen árfolyam mellett lehetnek álmatlan éjszakái a jegybank vezetőinek. Németh Dávid bízik abban, hogy a jegybank elindított új, devizacsere-ügylete - amely révén friss euróforráshoz juthatnak a hazai bankok - segít a helyzet javításában.

Tegnap a hazai pénzpiacokon örömre az adott okot, hogy a Budapesti Értéktőzsdén a nemzetközi trend ellenére jelentős, csaknem 3 százalékos erősödés volt. Ez leginkább az OTP-részvények 12 százalékos drágulásával indokolható. A nap elején még újabb nagy esésben volt a bank papírja, amely innen lendült át - napon belüli mélypontjához képest 23 százalékos növekedést produkált. A hektikus mozgás arra utal, hogy spekulánsok mozgatták az árakat, vagyis aligha vagyunk túl a mélyponton - fogalmaztak a Raiffesien Banknál.

Október óta erős spekuláció folyt az OTP Bank részvényeivel szemben, úgy tűnik, most eljött a pillanat, amikor az eladási pozícióba beült spekulánsok már elkezdtek aggódni - kommentálta Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója az MTI-nek azt, hogy pénteken az OTP papírjai, miután több éves mélypontjukra jutottak, meredeken drágulni kezdtek. Csányi arra számít, az elkövetkező napokban jelentősen drágulni fognak a bank papírjai. Az OTP-vezér bízik abban is, hogy a közeljövőben megáll a forint folyamatos gyengülése, mert a forint és a régiós valuták értékelése sokkal rosszabb, mint amit a valóság indokol, és ezt szerinte a befektetők is hamarosan felismerik. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.