Las Vegasba nem vezet most út

Mint egy repülőtéri kijelzőtáblán, sorra a törölve szót lehet kitenni idén az amerikaiakat évről évre megmozgató, számos nagy esemény mellé: elsöpörte őket a gazdasági válság. Indianában elmarad a szokásos Óz, a csodák csodája fesztivál; az immár 27 éves hagyomány részeként gyerekek tömegeinek osztottak autogramot az eredeti, 1939-es film még élő szereplői. Detroitban a tavaly 100 ezer főt vonzó autós nagydíjnak mondhatnak egyelőre búcsút.

A szállodaipart külön sújtja a céges utak sorozatos lemondása. A Marriott kezelésében lévő, San Franciscói Ritz-Carltonban például 32 csoportos foglalást mondtak le az utóbbi hónapokban. A legkevésbé sem használt a hoteleknek, hogy a nemrég állami mentőövet kapott Wall Street-i cégekhez köthető luxusutak nyomán bélyeget kaptak - a kaszinók fővárosán ezt egyenesen Barack Obama elnök helyezte el, mondván: az adófizetők pénzéből kisegített cégek nem mehetnek Las Vegasba. A közvéleményt is feldühítette korábban, hogy az AIG óriásbiztosító vezetése 440 ezer dolláros költségen egy hétig masszíroztatta, manikűröztette magát egy kaliforniai wellnessközpontban, kipihenendő a megrázkódtatást, hogy a kormány 85 (később pedig már 150) milliárd dollárból mentette meg az összeomlástól. Mások már értenek az intő szóból: a tavaly őszi bankmentés 25 milliárd dolláros kedvezményezettje, a Wells Fargo törölte céges útját, amely Las Vegasba vezetett volna. Azt is közölte: idén sehová sem utaztatja dolgozóit jutalomból vagy csapat-összekovácsolásra. A State Farm biztosító inkább milliós kötbért fizetett, de szintén lemondta 8-10 millió dolláros, kéthetes rendezvénysorozatát a nevadai város két kaszinóhotelében. A 10 milliárd dollárral kisegített Goldman Sachs bankház egy Las Vegas-i úti célt San Franciscó-ira módosított.

Mint a The Wall Street Journal a minap rámutatott, ez már a céges turizmusból évi 22 ezer rendezvénnyel 8,4 milliárd dollárt kasszírozó nevadaiaknak is sok. Oscar Goodman polgármester megrótta Obamát, amiért idejétmúlt sztereotípiával pécézte ki a kaszinók fővárosát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.