Külön zárjegy a pálinkának
Az országban elsőként a pannonhalmi törkölypálinkára helyezték fel a terméket hungarikumként megjelölő zárjegyet. Barabás Attila, a Győri Likőr Zrt. vezérigazgatója szerint a világon négy-öt olyan égetett szeszes ital található, mely törvényi oltalom alatt áll. A tavaly elfogadott jogszabályok alapján most már a kizárólag Magyarországon, gyümölcsből készült pálinka is közéjük tartozik.
A mostantól alkalmazott rózsaszín-narancssárgás zárjegynek elsősorban az a jelentősége, hogy megkülönbözteti más szeszes italoktól a gyümölcspárlatot.
Magyarországon évente mintegy 4-5 millió hektoliter, saját fogyasztásra készülő, bérfőzött, kedvezményes adózású pálinkát állítanak elő. A kereskedelmi célú főzés - ebbe a kategóriába tartozik a Győri Likőr Zrt. tevékenysége is - évi kétmillió hektoliter körül alakul.
Az első zárjegyes pannonhalmi törkölypálinkát múzeumban helyezik el.