Árfolyamok hullámain

Elővesszük az üveggömböt, és kiolvassuk belőle az árakat - karikírozza a feladat megoldhatatlanságát az egyik nagy utazásszervező cég igazgatója, amikor arra válaszol, hogy milyen árfolyamon kalkulálták az idei külföldi utak részvételi díjait. Hiszen ahhoz, hogy reális eredményre jussanak, mindenekelőtt azt kellene tudniuk, hogy mennyibe fog kerülni egy euró júliusban vagy augusztusban, ráadásul még azt is, hogy a depressziós gazdasági viszonyok között mennyien fognak külföldön turistáskodni. Akik drága euróval számolnak, alulmaradhatnak a versenyben, akik olcsóval, ráfizethetnek. Hasonlóképpen azokhoz, akik túlbecsülik a lakossági keresletet, illetve akik túl alacsonyra saccolják azt. Márpedig 26-án elő kell állni a farbával: a tavaszi utazási vásáron mindenki a nyári kínálatát veri nagydobra.

És nem lehet mindenki olyan kényelmes helyzetben, mint a Best Reisen, illetve a vezérigazgató Zám Tibor, aki azt mondja: ők tavaly is kivárták a konkurencia döntéseit, és azokhoz alkalmazkodnak. A vásárra most is csak előzetes katalógussal jönnek ki, és az abban szereplő alacsony forintárakat csak egészen rövid ideig, március 2-áig tartják. Addigra a többiek a prospektusaikban és a standjaikon megmutatják forintáraikat, talán felderítik a keresleti viszonyokat is. Vagy ha nem, a Best Reisen várhat két hetet a nyári árak közzétételével.

Zám Tibor szerint a szokottnál csendesebb lehet a tavaszi vásár, a helyzet bizonytalanságai miatt a kiállítók visszafogják magukat, kevesebb lesz a reklám, szerényebbek a standok. Csökken a kínálat és a kereslet is, de továbbra is túlkínálat fogja jellemezni a piacot.

Nem tehet így az IBUSZ Utazási Irodák Kft., lévén a kiutazási piac egyik meghatározó szereplője. Nyári katalógusa már elhagyta a nyomdát. Komora Zoltán igazgató szerint bár azzal kell számolniuk hogy az euró tartósan 300 forint körül marad, a katalógusban szereplő árakat tavaly határozták meg, amikor még 270-275 forintos árfolyammal kalkuláltak.

Mégis képesek lesznek tartani a meghirdetett árakat egészen addig, amíg az árfolyam 12,5 százalékkal haladja meg az általuk alkalmazott mértéket. Arra az esetre pedig, ha az utazási irodák árfolyamveszteséget szenvednének el, fedezetet nyújt stabil pénzügyi hátterük és számos befektetésük. Komora hozzáteszi, hogy az idén minden utazásszervező kevesebb szálláshelyet kötött le, és ritkábbak lesznek a különféle akciók. Ez annyiban kedvező, amennyiben eddig némelyek áron alul kínálták útjaikat, ami a piac sok szereplőjének veszteséget okozott.

Nem teríti ki lapjait a Tensi igazgatója, Boros József, hanem úgy fogalmaz, hogy a nyár közepéig reális lehet a 280 és a 300 forint közötti árfolyam.

Nyárra talán kikerekednek az árak, dönteni azonban most kell az úti célról. Irány London?
Nyárra talán kikerekednek az árak, dönteni azonban most kell az úti célról. Irány London?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.