Minden eladó a pesti tőzsdén - különösen az OTP

Tízezer pont alá bukott a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX, amely 429 pontos, 4,17 százalékos csökkenéssel, 9887 ponton zárt tegnap. A BUX legutoljára 2004. február 24-én zárt 10000 pont alatt. Az OTP-részvényesek vagyona is egyre fogy: az 1420 forintos napi minimumszintet is elérő papírok pedig nyolc éve, 2001 októberében jártak hasonlóan alacsony árfolyamon. Az OTP részvények ára végül 6,65 százalékkal 1515 forintra esett.

Varjú Péter, az Erste üzletkötője elmondta: a kereskedés elején még némi pozitív korrekcióra lehetett számítani a nemzetközi hangulatból ítélve, ám a szép nyitás után megmagyarázhatatlanul katasztrofális zuhanás következett a budapesti tőzsdén. Hangsúlyozta: délutánra teljesen elfogytak a vevők a magyar börzéről, így az a nyugat-európai és régiós piacoknál is előbb fordult jelentős negatív tartományba.

Az OTP-t szerdán két nagy eladó öntötte a piacra, így a bankpapírok átlagosnak mondható forgalom mellett is nagyot tudtak esni. Délután az OTP esése meghaladta a 10 százalékot, ezért a kereskedését szüneteltetni kellett. Varjú Péter szerint az 1500 forint alatti OTP-árfolyam sokakat ösztönöz kényszerlikvidálásra, ugyanakkor biztató jelnek tűnik szerinte, hogy ezen a szinten már pár kisebb vevő is megjelent.

Szatmári Tamás, a Raiffeisen üzletkötője szerint szerdán szinte csak eladók jelentkeztek a BÉT-en, így fordulhatott elő, hogy míg a lengyel tőzsde 3 százalékos pluszban volt, addig a magyar index negatívba fordult.

A Raiffeisen üzletkötője ugyanakkor megjegyezte: a magyar értékpiac napi alulteljesítéséből nem feltétlenül kell hosszú távú következtetéseket levonni, mivel korábban arra is volt már példa, hogy csak a BUX tartotta magát pozitív tartományban a nemzetközi negatív hangulatban.

Az OTP egyre csúnyább képet mutat
Az OTP egyre csúnyább képet mutat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.