Nem kell Koreába menni a tudásért

Új képzés indult a napokban a Dunaújvárosi Főiskolán: a hallgatók két félév alatt gumiipari szakmérnöki képesítést szerezhetnek. Az első tíz diákot a Hankook iskolázta be a saját mérnökei közül.

Új szakma kopogtat a felsőoktatásban: előbb Nyíregyházán, a napokban pedig Dunaújvárosban is megkezdődött a gumiipari technológiai szakmérnökök képzése. A szabolcsi megyeszékhelyen a Michelin, a Dunaújvárosi Főiskolán a dél-koreai Hankook áll a két féléves szak meghirdetése és beindítása mögött.

- Logikus, sőt szükségszerű lépés volt a cég részéről, hogy kezdeményezze, illetve segítse a gumiipari mérnöki képzés újbóli magyarországi elindítását - mondja Bányai Tibor, a gumiabroncsokat gyártó Hankook Tire Magyarország Kft. humánerőforrás-igazgatója. - A dunaújvárosi gyárban több tucat magyar mérnök dolgozik, de ilyen irányú szakképesítéssel eddig egyikük sem rendelkezhetett. Mostanáig három-hat hónapos koreai továbbképzéseken tanítottuk be a mérnökeinket, a jövőben viszont helyben megoldhatjuk ezt a feladatot - teszi hozzá.

A dunaújvárosi Hankook gyárban jelenleg 1250-en dolgoznak, 2011-ig további több száz embert vesznek majd fel. Az üzem magyar mérnökeinek többsége gépész-, villamos-, anyag- vagy vegyészmérnöki diplomával rendelkezik.

A húszas éveiben járó Szakáll István másfél éve lépett be a céghez műszaki menedzseri diplomával, és azok közé tartozik, akik még nem jártak Dél-Koreában az anyavállalat ottani üzemeiben, így mindazt, amit a gumiabroncsgyártásról tud, a dunaújvárosi gyárban sajátította el.

- A minőségirányítási részlegen dolgozom, de a gyártás valamennyi apró fortélyát még ma sem ismerem - mondja a fiatal mérnök. - Így aztán örömmel vettem, hogy a menedzsment azok közé jelölt, akiket beiskoláznak a főiskolára, és így szakirányú diplomát szerezhetek.

A Hankook egy évvel ezelőtt kereste meg a Dunaújvárosi Főiskolát, hogy segítséget kérjen az új képzés elindításához.

- Egy felsőoktatási intézmény mindig erről álmodozik: egyszer csak bekopogtat hozzá egy jelentős létszámot foglalkoztató cég, és közli, hogy szüksége van speciális felsőfokú végzettséggel rendelkező fiatalokra - mondja Szántó Jenő, a Dunaújvárosi Főiskola oktatási rektorhelyettese. - Ráadásul a Hankook azt is vállalta, hogy évente tíz hallgatót saját költségére beiskoláz, így számunkra semmiképpen nem lesz ráfizetéses az új képzés.

A gumiipari technológiai szakmérnök szakot a nyíregyházi főiskolán dolgozták ki, ezt vették át most Dunaújvárosban. A hallgatók kémiát, fizikát tanulnak, és megismerkednek a gumigyártás technológiájával, gépeivel, szerszámaival, valamint alkalmuk lesz gumiipari vizsgálatokat folytatni. A gyakorlati képzésre a Hankook gyárban kerül sor.

A levelező tagozatos, költségtérítéses képzés félévenként 150 ezer forintba kerül, de a Hankook az általa beiskolázott hallgatóktól átvállalja a tandíjat és a jegyzetek költségét.

- A most indult első félévre külső jelentkezőnk nem volt, igaz, eddig meg sem hirdettük az új szakot - mondja Szántó Jenő. - Szeptembertől azonban már úgy szeretnénk indulni, hogy ne csak a Hankook mérnökei vegyenek részt a képzésben. Nagy érdeklődésre számítunk, ugyanis a gumiabroncsgyártó cég biztos munkahelyet jelenthet a végzetteknek.

Bányai Tibortól megtudtuk, hogy terveik szerint a következő időszakban évente 8-10 új gumiipari mérnököt vesznek majd fel, ami azt jelenti, hogy a Hankook-hallgatók mellett ennyi külső jelentkezőnek jutna biztos állás a dunaújvárosi üzemben.

Szakáll István elmondta, hogy a képzés költségeinek átvállalása fejében a munkaadó hároméves hűségnyilatkozatot kért mérnökeitől.

- Mivel hosszabb távon a Hankooknál szeretnék dolgozni, ez egyáltalán nem jelent gondot - mondja Szakáll István. - Azt még nem tudni, hogy gumiipari mérnökként emelkedik-e majd a fizetésem, de az állásom nyilvánvalóan biztosabbá válik, hiszen olyan szinten sajátíthatom el a gyártási technológia részleteit, hogy a diploma megszerzése után az üzemen belül minden részlegen bevethetővé válok - véli.

A dunaújvárosi Hankook üzemcsarnoka - A mérnökök eddig Koreába utaztak továbbképzésre
A dunaújvárosi Hankook üzemcsarnoka - A mérnökök eddig Koreába utaztak továbbképzésre
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.