Pénzpiacok kontroll alatt

Az adóparadicsomok és a kockázati-spekulatív tőkealapok működésének szigorú kontrollját javasolták a berlini minicsúcson a vezető EU-hatalmak. A pénzpiacok hatékony ellenőrzése mellett saját házuk táján is rendet kellene tenniük, például a rohamosan növekvő költségvetési hiányuk féken tartásával.

Az új globális gazdasági-pénzügyi struktúra kialakításában fontos áprilisi londoni G20-as fórum előtt Angela Merkel német kancellár kezdeményezésére vasárnap Berlinben egyeztettek a G20 európai tagjai.

Brown, Merkel és Sarkozy egyetértett abban, hogy a bankok és a pénzpiacok ellenőrzését új alapokra kell helyezni
Brown, Merkel és Sarkozy egyetértett abban, hogy a bankok és a pénzpiacok ellenőrzését új alapokra kell helyezni

Az évtizedek óta példátlan válság új globális gazdasági-pénzügyi szabályzórendszert követel - hangoztatta Merkel. Gordon Brown brit kormányfő arról beszélt, hogy az ingatlanhiteleik miatt aggódó emberek joggal várják el a tisztességtelen eszközökkel operáló, a pénzmosást lehetővé tevő adóparadicsomok "kiszárítását". Az alacsony adókkal csábító miniállamokkal szembeni közös fellépést és nagyobb nyomást külön is üdvözölte Nicolas Sarkozy. A francia elnök emlékeztetett rá, hogy a tavaly novemberben, Washingtonban rendezett első G20-as csúcson az adóparadicsomok térdre, pontosabban "átlátható együttműködésre" kényszerítését még nem sikerült keresztülvinni.

Egyetlen pénzpiac, egyetlen pénzpiaci termék, egyetlen pénzpiaci szereplő sem maradhat szabályozás vagy felügyelet nélkül - derül ki a közös berlini nyilatkozatból. Az ellenőrzési, illetve válságmegelőzési funkciók jelentős része a Nemzetközi Valutaalapra hárul, éppen ezért megdupláznák a szervezet költségvetését. Az európai "akcióterv" értelmében a hitelminősítő (rating) ügynökségeket regisztrációra, a bankokat és más pénzintézeteket pedig megfelelő mennyiségű tartalék képzésére kívánják kötelezni. Egységes nemzetközi szabályozás alá vonnák a menedzserek jutalmazási rendszerét is - sokak szerint a kapzsiság, a korlátlan nyereségvágy is jelentős szerepet játszott a mostani krízis kialakulásában. A spekulatív tőkealapok (hedge fund) átláthatóságát, illetve a bankárok jutalmazásának "megregulázását" már a britek is támogatják.

A kormányoknak saját házuk táján is lenne tennivalójuk, például eladósodásukat illene kordában tartani. A múlt héten Németország hivatalosan is felvetette, hogy tenni kellene most már valamit, ám legfőbb üzenete az volt, hogy tessék gyorsan rendbe tenni az államháztartásokat. Ez azonban nem olyan egyszerű a világgazdasági válság közepette. Az Európai Központi Bank (EKB) figyelmeztette Berlint, hogy az uniós szerződés kimondja: egyik euróövezeti tagország nem vállalhatja át a másik adósságát, azaz országmentő akcióról szó sem lehet. A cél éppen a felelősségérzet növelése. Egyelőre latolgatás tárgya a közös euróövezeti kötvény kibocsátása is, a németek nem túlságosan lelkesek, a hitelminősítők szerint pedig az európapír értékelésénél figyelembe kell venniük a besorolási rontásokat.

Az Európai Bizottság által a múlt héten megvizsgált 17 stabilitási és konvergenciajelentés elgondolkodtató képet fest. A válság vagy korábbi rossz gazdaságpolitika miatt elszabadult költségvetési hiányok nyomán drámai mértékben növekedik az államadósság, s nyomában a kényszer a finanszírozásra, amely viszont egyre drágul, mert a piac érzékeli a veszélyeket, a kockázatokat. Írország államadóssága - a GDP százalékában - 2007-ben még 25 százalék volt, azaz bőven megfelelt a 60 százalékos maastrichti kritériumnak. Ám 2011-ben már 65 százalék lesz az arány. Görögországban eleve 94 százalékos a ráta, s ez még kicsit feljebb is megy. Franciaország 64-ről 70-re növel, Németország 65-ről 72-re.

Az eurózónán kívül is akad néhány megdöbbentő példa. Nagy-Britannia 43 százalékról 72 közelébe növeli az adósságszintet, Lettország tízről ötven százalékra kapaszkodik fel. Még benne marad a feltételrendszerben, de a helyzet romlásának irama mégiscsak ijesztő. Spanyolország is 36-ról 54-re kúszik fel. Magyarország 66-ról 73 százalékot érhet, ez önmagában is tetemes adósságráta, ám nem mostani, hanem korábbi költekező gazdaságpolitikájának az árát fizeti meg, hiszen az adósságarány 2001-ben 52 százalékra süllyedt, s onnan indult újra növekedésnek.

S tíz országról még nem is ejtett szót a bizottság, köztük van a nyakig eladósodott Olaszország (100 százalék felett) és Belgium (90 százalék) is, amely a kiegyensúlyozott költségvetési politikát kényszerül feladni a világgazdasági válságban.

Adósságráták (a GDP százalékában)

2007 2008 2009 2010 2011
Németország 65,1 65,5 68,5 70,5 71,5
Írország 24,8 40,6 52,7 62,3 65,7
Görögország 94,8 94,6 96,3 96,1 94,7
Spanyolország 36,2 39,5 47,3 51,6 53,7
Franciaország 63,9 66,7 69,1 69,4 68,5
Nagy-Britannia 43,2 52,9 60,5 65,1 67,5
Lettország 9,5 19,4 32,4 45,4 47,3
Magyarország 65,8 71,1 72,5 72,2 69,0

Forrás: Európai Bizottság, nemzeti statisztikák

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.