Levetnék a shortot a tőzsdén

Gyászosan indult a hét utolsó kereskedési napja. Az OTP árfolyamcsökkenése lejtőre állította a BUX-ot, a forint pedig gyengült. Egészen délutánig, amikor is a miniszterelnöknek a shortügyletek korlátozásáról, esetleges betiltásáról szóló tervezete mindent átrajzolt - nem mindenki örömére.

A befektetők a hét utolsó kereskedési napján igencsak kapkodhatták a fejüket. Idegeiket először a Budapesti Értéktőzsdén nem is oly rég még hihetetlennek tartott mélypontok elérése borzolta, majd a miniszterelnök nyilvánosságra hozott tervei fokozták aggodalmukat. A napokban az elemzők óvtak attól, hogy bárki a csütörtöki árfolyam- emelkedésekből és a forint piacán tapasztalt erősödésből - tévesen - trendfordulóra következtessen.

A BÉT bejárata az Andrássy úton. A shortnak kívül tágasabb?
A BÉT bejárata az Andrássy úton. A shortnak kívül tágasabb?

Félelmük megalapozott volt, mert tegnap reggelre a pozitív hangulat tovaszállt. Jelentős csökkenéssel nyitottak a meghatározó európai tőzsdék, s ez természetszerűleg átragadt a magyar pénzügyi piacokra. Már délelőtt is jelentős esést hozott össze a magyar börze, s csaknem pontosan egy órakor a lélektani határnak tartott 10 000 pontos határ alá esett a mutató. Ezzel pedig közel 6,5 százalékos veszteséget hozott össze. Ráadásul ezt követően az irányadó index úgy esett, mint a kő, s nagyon gyorsan újabb 150 pontos mínuszt produkált. Igaz, ezt követően visszapattant a BUX, és negyed három után nem sokkal újra öt számjegyű volt az index.

Az OTP helyzetét csak rontotta, hogy ezúttal is a bankszektor volt a befektetők célkeresztjében. Következésképpen kora délutánra már 11,5 százalékos veszteséget könyvelhettek el a hitelintézet részvényesei. Emiatt a héten immár harmadszor kellett felfüggeszteni az OTP kereskedését. A bankpapír 1705 forinton nyitott, majd árfolyama 1621 forintig esett, s fél kettőkor már 1600 forint alatt kötöttek üzleteket. Ekkor kétségbeejtőnek tűnt az OTP helyzete.

Ahogy a tőzsdén, úgy a forintpiacon is csak átmeneti volt a csütörtöki jókedv. Akkor az eurójegyzések még 300 forint körüli szinten mozogtak, pénteken viszont 305 környékén születtek az üzletek. A zaklatott és gyorsan változó helyzet közepette a miniszterelnök déltájt még a csütörtöki pozitívumokat ecsetelte. Gyurcsány Ferenc jó hírnek nevezte a magyar deviza erősödését, és azt mondta: "azon dolgozunk, hogy tovább is erősödjön". Az Országos Érdekegyeztető Tanács tegnapi ülése alatt a folyosón azonban nem válaszolt újságíróknak azon kérdésére, hogy "nem konvencionális monetáris eszközöket" bevetettek-e az árfolyam védelme érdekében, de azt megjegyezte: "nagyon örülök, hogy sikerült az eurót újra 300 forint közelébe hozni".

Délután azonban a miniszterelnök újabb ötlete került nyilvánosságra, ami viszont pénzügyi körökben sokaknál kiverte a biztosítékot. Daróczi Dávid kormányszóvivő arról beszélt, hogy Gyurcsány Ferenc a short - eladási - ügyletek ideiglenes felfüggesztéséhez vagy betiltásához jogosítványt adna a pénzügyi felügyeletnek. Ennek érdekében a miniszterelnök haladéktalanul kezdeményezi a jogszabály megváltoztatását.

Kétségtelen: a shortolás az árfolyamesésre játszó spekulánsok egyik kedvelt fegyvere. Alkalmazásával padlóra lehet küldeni a kiszemelt cég tőzsdei árfolyamát, és befolyásolni lehet a valuták jegyzését is. Pontosan ezért a hitelválság kitörésekor az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Németországban hónapokra felfüggesztették a shortolást. A britek most a rendelkezés meghosszabbítását tervezik, védendő a mostani helyzetben különösen sebezhetővé vált pénzügyi szektorukat. Idehaza sem lesz másképp, a kormány a pénzügyi felügyeletre bízná, hogy a piac védelme érdekében belátása szerint korlátozza a shortolást - tájékoztatott Daróczi.

Egy lapunknak nyilatkozó elemző úgy fogalmazott: ha teljes körű tilalmat vezetnének be, akkor az az utolsó szög lesz a Budapesti Értéktőzsde koporsójában. Figyelembe kell venni, hogy a tőzsde zárt rendszer, ha abból az éppen rossznak kikiáltott elem egy részét kivesszük, akkor a számunkra kedvezőekből is törvényszerűen elveszítünk valamit. Nem kizárólag spekulánsok vannak a tőzsdéken, és nem kizárólag rájuk szabad gondolni - fogalmazott. Ha a tervezet életbe lép, akkor az alapkezelők egy jelentős része ellehetetlenül, miután napi likviditási ügyleteiket nem tudják végrehajtani, nem tudják a portfóliójukat karbantartani. Ez olyan lenne, mintha az összes autóból kivennénk a hátrameneti fokozatot - vázolta. Az eladási ügylet felfüggesztése ráadásul önmagában elégtelen eszköz a részvényárfolyamok esésének megfékezésére, miután az alapvetően nem a spekulációnak, hanem a recessziós gazdasági környezetnek a következménye - mondta.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője úgy vélekedett, hogy noha a short tilalmával elvileg ki lehet küszöbölni a spekuláció által előidézett, pánikszerű esést, a jelenlegi recessziós világgazdasági környezetben azonban önmagában ezzel nem állítható meg a részvényárfolyamok esése. Ahogy fogalmazott: hiú ábránd az a várakozás, hogy a shortok tilalma megállítaná az árfolyamok esését. Egy másik elemző azt mondta: a döntéshozók nem veszik azt figyelembe, hogy a shortpozíciókban ülőknek előbb-utóbb zárniuk kell ügyleteiket, azaz vevőként jelennek meg a piacon, ilyenkor tehát emelik az árfolyamot.

A hír nyilvánosságra kerülése után pontosan ez is történt - igaz, a kialakult pánik miatt. Jó néhányan attól tartottak, hogy beragadnak pozícióikba. Az OTP piacáról a shortban ülők délután kétségbeesetten menekültek, vétellel zárták ügyleteiket, így emelkedett a bank részvényeinek árfolyama. Olyannyira, hogy a nap végére csaknem az összes veszteségét ledolgozta, s alig 1,2 százalékos csökkenéssel zárt. Ez a BUX-ot is magával húzta. A kormányszóvivői nyilatkozat után szinte csak emelkedett a mutató, egészen 10 380 pontig, így zárásra alig 2,5 százalékos lett a mínusz.

Binder István, a pénzügyi felügyelet szóvivője emlékeztetett: a PSZÁF 2008 szeptemberében külön adatszolgáltatási kötelezettséget rendelt el a tőzsdei short- ügyletekre, amit az idén is fenntartott. A tőzsdére bevezetett részvények esetében naponta be kell jelenteni a meghatározott méretű shortügyleteket.

Dióhéjban a shortolásról

A shortolás részvényeladást jelent a részvények előzetes birtoklása nélkül. Az árfolyamesésre játszó spekulánsok eladási pozíciót vesznek fel rövid határidőre, arra számítva, hogy visszavásárláskor alacsonyabb lesz az árfolyam. Az ilyen befektető sok esetben végig birtokon kívül marad: meg sem vásárolja, hanem a tényleges részvénybirtokostól az ügylet zárásáig kölcsönzi az eladott részvénycsomagot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.