Az IMF és az EU lélegeztetőgépén élünk

Magyarország lényegében államcsődben van, hiszen az IMF és az EU lélegeztetőgépén élünk: elkezdődött a visszaszámlálás, körülbelül két évet tud kihúzni így az ország - mondta a Liberális Gazdasági Fórumon tartott előadásában Heim Péter, az Aegon Alapkezelő vezérigazgatója.

A szakember rövid távon nem lát megoldást, és a Gyurcsány-csomagot szakmailag vállalhatatlannak tartja. Számításai szerint a mai 78 százalékos GDP-arányos államadósság jövőre 83-84 százalékra nő, miközben a 2009-es recesszió akár 6-7 százalékos is lehet, és a profitrepatriálás a száz százalékot is elérheti.

Felzárkózás nélküli egyensúlytalanságban vergődik az ország, az európai uniós transzferek nem érvényesülnek. A negatív folyamat megállításához Heim szerint az adóék drasztikus csökkentésére, egykulcsos családi adózás bevezetésére, a kedvezmények megszüntetésére, a szociális támogatások átalakítására és mindenekelőtt a hitelesség helyreállítására van szükség.

Rendkívül alacsony a járulékfizetői potenciál, ezért is ösztönözni kell a gyermekvállalást, és szükség van bevándorlásra - mondta Heim Péter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.