Kódex nincs, egyezség van

Ha az elképzelések szerinti etikai kódex nem is, de egyezség született az élelmiszer-kereskedők és a termelők, valamint a beszállítók között. A csaknem három hónapja kezdett tárgyalássorozat során a felek fontos egyezségre jutottak.

Az Európai Unió gyakorlatában is páratlan kódexen még munkálkodnak, ezt - a legjobb esetben is egy hónap múlva alá is írhatják. Ha a kódex nem születik is meg, egy másik megállapodás igen: a beszállítók egyik fontos törekvése volt, hogy a második fél évtől a jelenlegi 70 százalékos részesedés helyett a boltok polcain a magyar eredetű élelmiszerek már 80 százalékot foglaljanak el.

Ahhoz további tárgyalásokra van szükség, hogy a beszállítók másik fontos követelése ügyében, a másodlagos árképzésről egyezség jöjjön létre. A termelők és feldolgozók ugyanis jó ideje kifogásolják, hogy kereskedők az előre kialkudott árat gyakran visszatartják különböző okok miatt. Erre lehet megoldás, hogy a tárgyaló felek megegyeztek: rögzítik a kódexben, hogy csak valódi szolgáltatást lehet ellentételezni. Ám a helyzet e téren nem egyértelmű. Az Országos Kereskedelmi Szövetség közleménye szerint ez a kereskedelmi szolgáltatások korlátozása. Okfejtésük szerint a kereskedők beszállítóknak nyújtanak szolgáltatásokat, amelyeket utólag térítenek meg. Ilyen a marketing-hozzájárulás, amely azt szolgálja, hogy a termékek az eladótérben, a reklámújságokban - a vásárlók szeme előtt - megméressenek. Az ilyen szolgáltatások árának felső határhoz kötése a beszállítók szerint csak látszatintézkedés lenne. (Cz. P.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.