Várt infláció januárban

Az éves infláció 3,1 százalékot tett ki januárban, míg az év első hónapjában 0,6 százalékkal emelkedtek az árak Magyarországon. A KSH januári adatai szerint az élelmiszerek árai 2,2, százalékkal emelkedtek egy hónap alatt. Az egyhavi mutatót az idényáras termékek húzták fel, így például a burgonya, a friss zöldség és a gyümölcsök, amelyek januárban 13,1 százalékkal kerültek többe, mint decemberben.

Különösen a postai szolgáltatások díjazása emelkedett, egy hónap alatt 6,8, százalékkal, de a helyi tömegközlekedés díjtételei is jelentősen, 5,6 százalékkal drágultak, A szemétszállítás 5,2 százalékkal került többe, mint decemberben. Átlag alatt, 0,5 és 0,4 százalékkal nőtt az ára a tartós fogyasztási cikkeknek és a háztartási energiának. Olcsóbban lehetett ruhát venni vásárolni, öt százalékkal voltak alacsonyabbak az árak, mint tavaly januárban. Ez annak köszönhető, hogy 30-70 százalékos akciókat hirdettek a kereskedők.

Egy év alatt az élelmiszerek 4,6 százalékkal drágultak, ezen belül a sertészsiradék 43,2, a rizs és a hántolmányok 24,1, a sertéshús 15,2 és az étolaj 12,2 százalékkal. Olcsóbbak lettek viszont - 12,6 százalékkal - az idényáras élelmiszerek. A háztartási energia átlagot meghaladó, 18,5 százalékos áremelkedésén belül a vezetékes gáz 41,5, a távfűtés 16,0 százalékkal került többe, mint egy évvel korábban. A szolgáltatások 3,1 százalékos áremelkedése az átlaggal megegyező volt, a szemétszállítás 11,3, a helyi tömegközlekedés pedig 6,7 százalékkal drágult. Komoly, 19,3 százalékos árcsökkenést regisztráltak az üzemanyagoknál. A tartós fogyasztási cikkekért átlagban 0,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint egy éve. (Sz. B.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.