Obama nehezen talál kereskedelmi minisztert

Különösen kellemetlenül érinti az Obama-kormányt, hogy csaknem egy hónappal az új elnök beiktatása után sem sikerült vezetőt találni a kereskedelmi tárca élére. A második miniszterjelölt csütörtökön lépett vissza.

Judd Gregg republikánus szenátor, aki a poszt immár második várományosa volt, csütörtökön lépett vissza, politikai okokra hivatkozva és önmagát hibáztatva. - Hamarabb kellett volna átgondolnom, mit jelent a kormánytagság. Az elnök felkért, és én igent mondtam. Az én hibám, nem az övé - mondta, feloldhatatlan konfliktusokra hivatkozva. Ezek közül az egyik a 787 milliárdos élénkítő csomag, amelynek végleges változatát tegnap fogadta el a képviselőház. A republikánusok ezt pazarló költekezésnek tartják, és nemmel szavazták rá.

A szenátorral kapcsolatban elemzők már korábban azt állították, hogy esetében nem "kirakatrepublikánusról", hanem gazdasági ügyekben régi vágású konzervatív szakemberről van szó. New Hampshire állam önmagával már feltehetően meghasonlott szenátora volt kedden az egyetlen, aki nem szavazott a csomagról.

A másik okként Gregg az esedékes népszámlálás körüli politikai vitát nevezte meg. A demokraták ennek lebonyolításában jogköröket adnak a Fehér Háznak, a republikánusok szerint azért, hogy minél több kisebbségit hozzon ki az eredmény. New Hampshire viszont az USA azon államainak egyike, ahol a "fehérek" aránya kimagasló a többi államhoz képest.

- Nem lenne hiteles, ha azt mondanám: nem csalódtam - nyilatkozta Barack Obama elnök, akinek Gregg visszalépése több szempontból is pofon. Egyrészt csapata immár ötödik jelöltjével kapcsolatban merültek fel komoly kérdőjelek (négyen vissza is léptek), a kereskedelmi tárca pedig már másodszor érintett.

Az előző jelölt Bill Richardson, Új-Mexikó állam demokrata kormányzója volt, aki egy ellene folyó, kampányfinanszírozással összefüggő vádesküdtszéki vizsgálat miatt hátrált meg. Obama most John Thompsont, a Szilíciumvölgy egyik mogulját, a Symantec főnökét kérheti fel, azonban sajtóhírek szerint neki is zavarosak lehetnek a pénzügyei. Ilyesmi miatt az Obama-csapat négy tagja került már kellemetlen helyzetbe. Azt minden érintett cáfolja, hogy Gregg visszalépésének hátterében is ilyen gond állna.

Gregg egyébként Abraham Lincoln születésének 200. évfordulóján visszakozott. Lincoln nemcsak Obama politikai példaképe, de egyaránt az északi Illinois államból indult a karrierjük, ráadásul republikánus is volt. Így jelképe az új elnök az ellenzék irányában tett nyitásának: Robert Gates védelmi és Ray LaHood közlekedési miniszter után Gregg a harmadik republikánus lett volna a kormányban. Az a forgatókönyv is felmerült korábban, hogy a szenátusból való távozásával a demokraták kétharmados többséget kaphatnak a törvényhozás felsőházában, ugyanis a politikai logika szerint New Hampshire demokrata kormányzója egy pártbélijét nevezte volna meg Gregg helyére. De egy háttéralku eredményeként végül mégis republikánussal töltötte volna fel a helyet. A visszalépett miniszterjelölt azt is bejelentette: nem indul újra a 2010 végi választásokon.

Gregg a pácban
Gregg a pácban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.