Most az élelmiszerek is lenyomják az inflációt
- Az élelmiszerárak várható emelkedése az infláció alatt marad - mondta Fórián Zoltán, az AgrárEurópa üzleti igazgatója. Ezért az ágazatban minden bizonnyal átrendeződésre lehet felkészülni: szűkül a piac, nő az olcsó termékek aránya, de a fogyasztói tudatosság is növekszik: a vásárlók jobban megnézik, mire költik a pénzüket. Ezzel együtt csökkenhet az élelmiszer-feldolgozók száma és létszáma, de a kényszerű viszszalépés miatt növekedhet a konkurensek közötti együttműködés.
A mögöttünk álló esztendőről Szabó Márton, a Kopint-Tárki vezető kutatója azt is elmondta, hogy a sokkal gyengébb 2007 után tavaly mennyiségben közel 30 százalékkal növekedett az agrárium kibocsátása, s emellett mintegy öt százalékkal nőtt a jövedelem is. Az előzetes adatokból az is kiderül, hogy az ágazat szereplői 150-160 milliárd forint eredménnyel zárhatják az évet - ennek fele a társas vállalkozásoknál képződött.
Az agrártermékek termelőiár-szintje 2008 decemberében 22,6 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest - olvasható a KSH gyorsjelentésében. Ha a részleteket nézzük, kiderül, hogy ezen belül a növényi termékek árszínvonala 38 százalékkal csökkent, az élő állatoké és állati termékeké 1,7 százalékkal nőtt. Másfajta összevetésből az is kiderül, hogy a 2008. januártól decemberig terjedő időszakban az agrártermékek termelőiár-szintje 2007-hez viszonyítva három százalékkal mérséklődött, ami a növényi termékek árszínvonalának 14,9 százalékos csökkenéséből, illetve az élő állatok és állati termékek árainak 13,6 százalékos növekedéséből adódott.
A mezőgazdászoknak gyarapodó bevételeikből a termelés alapanyagaiért az egy évvel korábbinál 15 százalékkal többet kellett fizetniük.