Italbojkott a vendéglőkben

Elindult a vendéglátósok bojkottja a szerintük a standolási kötelezettséget nyakukra hozó szeszipari cégek termékeivel szemben.

Egyre több étteremben, és szállodában listázzák ki a rövid italok egy részét: a vendéglátók így tiltakoznak a napokban hatályba léptetett kötelező, napi leltárkötelezettség, vagyis a standolás bevezetése ellen. Bár a szeszgyártókat tömörítő Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács (MSZSZT) többször is cáfolta, ám a vendéglátós érdekvédelmi szervezetek a nagyobb gyártók lobbitevékenységét vélik az áfatörvény tavaly megszavazott módosítása mögött, és a gyártók termékeinek a bojkottjára szólítottak fel. Igaz, ez utóbbit a korábban a standolási kötelezettség ellen közös nyilatkozatot jegyző érdekvédelmi szervezetek nem mindegyike.

- A törvény nem alkalmas a hamis termékek kereskedelmi forgalomból történő kizárására, viszont nagyon megnehezíti a tisztességes kereskedők munkáját - mondta a Magyar Vendéglátó Ipartestület (MVI) elnöke Háber Tamás, aki szerint a vendéglátósok önvédelemből, a büntethetőségük elkerülése érdekében folyamodtak a bojkotthoz. A február elején hatályba lépett törvénymódosítás értelmében komoly, akár több százezres bírságot is megkockáztat az a vendéglátós, aki az esti vagy reggeli standolásnál, néhány decivel elnézi a megmaradt ital menynyiségét. Mivel a vendéglátóiparban nem ritka a napi 12 óra feletti munkavégzés is, így a vendéglősök szerint gyakorlatilag borítékolható a hiba. A szervezet honlapján jelenleg is olvasható a bojkottra javasolt szeszgyártó cégeknek a listája - gyakorlatilag az MSZSZT tagjai. Háber Tamás szerint a szakma, az MVI-vel szorosabb kapcsolatot ápoló, 2-3 ezres tagjának a többsége él a készletcsökkentés lehetőségével. Ennek két módja van: egy részük hagyja a meglévő készleteit kifutni, és nem rendel utána, míg mások már most eltávolították a polcaikról bizonyos italokat, amelyeknek a hiánya nem okoz nagyobb kárt.

Nincs szó bojkottról a Hunguest estében - mondta Hülvely István a Hunguest Hotels vezérigazgatója, és egyben Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (Vimosz) elnöke. Bár a napokban a szállodalánc éttermeiből és drinkbárjaiból is eltűnt néhány italmárka, így többek között a Zwack termékek sem kaphatóak. Ezt azonban Hülvely István praktikus okokkal indokolja: így próbálják csökkenteni a leltározási kötelezettségből adódó többletmunkát. Hasonló véleményt a Vimosz más tagja is megfogalmazott: a kínálatában nagyjából felére csökkenti a röviditalok számát.

Némileg megosztottak a bojkott kérdésében az éttermek: több nívós belvárosi helyen is új itallapot nyomtattak, vagy a régi itallapra felkerült több nyelven az MVI által javasolt közlemény: a vendégek "minőségi megkárosítását" és a vendéglősök "nagyfokú büntethetőségét" okozó leltárkötelezettség miatt a törvény visszavonásáig nagymértékben csökkentik az italkínálatukat.

- Gundel étterem egyelőre kivár - tudtuk meg Buday Gábor igazgatótól, aki egyben az Éttermi Szövetség elnöke is. Az óvatosabb álláspontra helyezkedő vendéglősök magatartását indokolja, hogy a rövidesen megnyíló tavaszi ülésszak ban a parlament elé kerül Ujhelyi István MSZP-s képviselő módosító javaslata, ami a sérelmezett törvénypont eltörlését szorgalmazza. Háber Tamás azt mondja: amennyiben marad a jogszabály, úgy tovább folytatják a tiltakozásukat. A MVI elnöke úgy látja, hogy a készletcsökkenés "mellékhatásaként" a jó minőségű hazai termékek piaca nőhet, elsősorban a nagyobb, multinacionális cégek márkáival szemben.

Túl azon, hogy az MSZSZT tagsága között jócskán akad hazai gyártó is, kérdéses, ezt a véleményt mennyire osztják a nagyobb italgyártók. Bár az MVI honlapján a bojkottálásra javasolt cégek listája túlnyomórészt az MSZSZT tagságát fedi le, ugyanakkor a szeszgyárak eladásainak döntő súlyát a kiskereskedelem adja, nem a vendéglők. Igaz, a vendéglátóhelyi jelenlétnek nem elhanyagolható reklámértéke van, ami a vendéglősöknek, éttermeknek a gyártók által fizetett "szponzorációs díjakból" is lemérhetők.

Az általunk megkeresett nagyobb gyártók - Zwack, Győri Likőripari Zrt. - nem kívántak nyilatkozni arról, hogy a bojkott életbe lépte óta esett-e és ha igen, mennyivel a forgalmuk. A Zwack ez ügyben az érdekvédelmi szövetségként működő MSZSZT-hez irányított minket, ahol még múlt hét elején leszögezték: a tagságukban egyelőre nem érzékelték a megrendeléseik, illetve forgalmuk a vendéglátók bojkottjának betudható csökkenését.

Italellenrőzés egy vendéglőben
Italellenrőzés egy vendéglőben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.