Újabb hatszázezer állást veszített az USA

Még soha nem fordult elő, hogy három egymást követő hónapban is félmilliónál több munkahely szűnjék meg. Folyamatosan csökkennek a gyáripari megrendelések, Obama szenvedélyes hangon sürgette az élénkítőcsomag elfogadását.

Decemberhez képest 0,4 százalékponttal, 7,6 százalékra nőtt az álláskeresők száma januárban az Egyesült Államokban - közölte pénteken a munkaügyi minisztérium. Ezzel a munkanélküliségi ráta tizenhat éves csúcson van, de elemzők ennél is aggasztóbbnak tartják, hogy a görbe újabb és újabb mélypontokat ér el. A múlt hónapban 598 ezer álláshely szűnt meg, ami 58 ezerrel haladja meg a Bloomberg elemzői által adott előrejelzést. Egyedül január utolsó hetében, a "fekete hétfőn" csak a nagyfoglalkoztatók összesen mintegy 60 ezres leépítést jelentettek be, köztük a Caterpillar az építőgépiparban 20 ezrest, a Sprint Nextel távközlési cég 14 ezrest, a Home Depot barkácsáruházlánc pedig 7 ezrest. A statisztikák kezdete, 1939 óta most először fordult elő, hogy három egymás követő hónapban is félmilliónál több munkahely szűnjék meg. A népességszámmal korrigált adatok szerint még soha nem vettek fel ennyien munkanélküli- járulékot, mint jelenleg. Bejelentették: sorozatban az ötödik hónapban, 3,9 százalékkal csökkentek decemberben a gyáripari megrendelések.

A járulékért a múlt héten bejelentkezett 626 ezer új igénylő is negyedszázados rekord; az egyes államok egyre kevésbé tudják fizetni az álláskeresőket. Hét állam összesen 2,3 milliárd dollár, ebből New York 330 milliós szövetségi kölcsön felvételére kényszerült. Dél-Karolina egyes szegény megyéiben 20 százalékos a munkanélküliség. A foglalkoztatási nehézségek csak újabb adalékot jelentenek az államok fizetésképtelenségéhez. Az S&P hitelminősítő a héten az 50 állam közül a legrosszabbra, A-pluszról A-ra rontotta a 42 milliárdos adóssághegyet maga előtt görgető, és a jelzáloghitelkrach révén is az elsők között sújtott Kalifornia adósbesorolását.

Barack Obama elnök csütörtökön, eddig tőle szokatlanul szenvedélyes hangon sürgette a gazdasági élénkítőcsomag mielőbbi kongresszusi elfogadását, amelytől két év alatt több mint hárommillió álláshely megőrzését, illetve teremtését remélik. A képviselőházban már elfogadott csomag egyelőre a szenátusban hánykolódik, ahol legalább két-három republikánust is meg kell nyerniük a demokratáknak a kétharmados többséghez. Nagyok még a nézeteltérések, sokan kivennének egyes elemeket, ám a belepakolt újak miatt a főösszeg immár 900 milliárd dollár fölé hízott. A Fehér Ház reményei szerint a napokban szavazhat a szenátus, majd a törvényhozás két háza még a jövő héten közös nevezőre hozhatja a két különböző szövegváltozatot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.