Szakadékba zuhant az ipar

Sohasem mért még akkora viszszaesést a magyar iparban a statisztikai hivatal, mint most decemberben. Az előző havinál 14,6, az egy évvel korábbinál 19,6 százalékkal kisebb a termelés. Európa országai ugyan sorra közlik a roszszabbnál rosszabb adataikat, de a miénkkel jó eséllyel dobogóra léphetünk ezen a szomorú listán.

Példa nélküli - ám nem teljesen váratlan - számokat produkált tavaly decemberben az ipar. A KSH előzetes adatai szerint 2008 utolsó hónapjában az előző év azonos időszakához képest 19,6 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 23,3 százalékkal csökkent az ágazat termelése. Novemberhez képest 14,6 százalékos volt a visszaesés. Az év egészét tekintve, 2007-hez viszonyítva 1,1 százalékkal regisztrált alacsonyabb termelést a statisztikai hivatal.

A kormány számításai szerint Magyarországon eddig mintegy húszezren vesztették el állásukat a pénzügyi-gazdasági válság miatt, és a folyamatnak még nincs vége - mondta Bajnai Gordon gazdasági miniszter egy a globális gazdasági válságról tartott konferencián. Ritka napnak számít, hogy ne érkezzen hír több száz fős elbocsátásról. Pénteken a zalaegerszegi Flextronicsnál derült ki, hogy 400 embert elküldenek.

A Pénzügyminisztérium közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy hasonló a visszaesés az Európai Unió legtöbb államában. Ez ugyan így van, de a decemberi ipari termelési adatait eddig publikáló EU-tagok közül csak az észtek számoltak be ennél rosszabb helyzetről, ott a visszaesés 20,7 százalékos. Igaz, a finnek 15,6, a spanyolok pedig 15,1 százalékkal estek vissza. Csak azzal vigasztalhatjuk magunkat, hogy végre valamiben Japánnal egy hajóba kerültünk: ott ugyanis decemberben 20,6 százalék volt az ipar visszaesése az egy évvel korábbi adathoz képest.

A környező országok közül egyelőre csak a lengyelek közölték a decemberi adataikat, ők viszont megúszták 7,7 százalékos mínusszal. A novemberi adatok alapján azonban a többieknél jellemzően a miénkhez hasonló zuhanás várható.

Elemzők szerint a drámaian rossz magyar adatban benne van, hogy decemberben és januárban rengeteg vállalkozás állt le, és csökkentett műszakszámmal vagy rövidített munkahéttel reagált rendelésállományának zsugorodására. Ez ugyanakkor szinte mindenhol így volt, így különösen az autó- és elektronikai iparban erős országokban lehet nagy a decemberi esés.

A kilátások a folytatásra sem biztatóak, az első hónapokban várhatóan marad a két számjegyű visszaesés, és csak a második fél évben várható javulás - vélik általában a szakértők. Több országban tovább ronthatja a helyzetet a januári gázkrízis, aminek a magyar iparban ugyan korlátozott volt a hatása, de a szlovák, román és bulgár cégeknél nagyobb leállásokat eredményezett.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a meglepetést a gyorsulás rendkívüli mértéke jelenti a magyar adatban. Szerinte a termelés visszaesése idén egyes hónapokban akár a 25 százalékot is elérheti, ami arra utal, hogy a GDP csökkenése is nagyobb lehet a korábbi várakozásnál. Szerinte a második fél évben akkor eshet vissza a csökkenés mértéke, ha a fejlett országok gazdaságélénkítő intézkedései sikerrel járnak. Az elemző ebben az évben akár 15-18 százalékos iparitermelés-visszaesést is elképzelhetőnek tart.

A Kopint-Tárki tegnap tette közzé a legfrissebb elemzését a feldolgozóipari cégek helyzetéről, várakozásairól. A vállalkozások januárban nagyon pesszimistán látták a jövőt: a rendelésállomány, a kapacitáskihasználás, a termelési prognózis mutatószámai negatív rekordot döntöttek, rendkívül sokan panaszkodnak kereslethiányra, a belföldi és a külpiaci értékesítési kilátások értékelése kiemelkedően rossz. Negatív termelési várakozásokra a rendszerváltozás után volt példa, és még akkor sem beszéltek akkora visszaesésről, mint most. Hasonló a helyzet a rendeléseknél is, a cégek 1987 óta nem vártak ilyen alacsony szintet. A belföldre termelő cégek 70, a külpiacokra termelők 80 százaléka nyilatkozott úgy, hogy azért fogta vissza a termelését, mert a termékeire drasztikusan visszaesett a kereslet.

Várakozó dolgozók a Flextronics zalaegerszegi üzeme előtt. Nehéz megálljt parancsolni az elbocsátásoknak
Várakozó dolgozók a Flextronics zalaegerszegi üzeme előtt. Nehéz megálljt parancsolni az elbocsátásoknak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.