Szegről-végről

Nem őrölök egy malomban a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanáccsal. Tegnapi számunkban azt írtam, hogy a Varga Gusztáv által irányított Ganz Acél összeomlása az állami tulajdon felett őrködő vagyontanácsban is kínos helyzetet okozhat, hiszen míg az állami pénzből állami cég által finanszírozott (és ténylegesen kifizetett) Megyeri híd építésének végén az alvállalkozók hada hiába várja a pénzt a munkájáért a Ganz Acéltól, addig a társaság vezérigazgatója ott ül a szegről-végről ezt a beruházást is felügyelő vagyontanácsban.

Erre reagálva a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács azt tudatta a közzel, hogy a híd beruházója, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) feletti vagyonkezelői jogokat a közlekedési minisztérium gyakorolja, így a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács a NIF Zrt. által koordinált fejlesztésekkel kapcsolatban nem hozott és nem hozhat döntéseket.

A bökkenő csak az, hogy én ezt eddig is tudtam, ennek tudatában írtam, amit írtam. Ugyanis teljesen egyetértek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (és egyben a vagyontanács) honlapján olvasható állásponttal, miszerint "A jogi szabályozás világos, áttekinthető, azaz egyértelmű: intézményes értelemben egyetlen szervezet a felelős a vagyongazdálkodásért." Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a törvény felhatalmazása alapján a hozzá tartozó vagyonelemek, állami cégek vagyonkezelői jogait ne adhatná át egy másik állami szervezetnek. Ez történt jelen esetben is a NIF-fel. De attól még a vagyontanács nem viselkedhet előkelő idegenként olyankor, amikor egy állami cég beruházásában egy állami földterületen megvalósuló hatalmas új állami vagyon (a Megyeri híd) kivitelezése során az alvállalkozók hada nem jutott a pénzéhez egy olyan cégtől, amelynek a vezérigazgatója a vagyontanács tagja.

Én egészen más sajtóközleményt vártam a vagyontanácstól. Ebben azt közölte volna: vizsgálatot indított annak tisztázására, terheli-e tagját felelősség abban, hogy az általa irányított cégtől az állami pénzek nem jutottak el a munkát elvégző alvállalkozókhoz. Szomorúan veszem tudomásul, hogy a vagyontanács nem érzi érintve magát, és a történtekért mossa kezeit. Ha a testület tagjai nem értik, mi itt a gond, akkor tényleg feleslegesen háborgattuk őket cikkünkkel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.