Társulás a túlélésért

Jelentős árengedményekre kényszerülnek az idén az építőanyag-kereskedők. Szakértők szerint elképzelhető, hogy a válság következtében a több mint ezer magyarországi forgalmazó közül legfeljebb száz marad talpon.

A gyilkos árverseny miatt az élelmiszer-kereskedőkhöz hasonlóan az építőanyag-kereskedők is beszerzési társulásokat hoznak létre, hogy nagy tételben olcsóbban juthassanak áruhoz. Az árérzékeny hazai piacon elsőként 1996-ban két győri kereskedő hozott létre beszerzési társulást, amely azóta országos hálózattá nőtte ki magát. Az Új Ház Zrt. a 450 milliárd forint éves forgalmat adó magyar piac több mint tíz százalékát tudhatja magáénak folyamatosan növekvő részesedéssel.

A társaság most továbblépett: Új Ház Centrum néven üzletlánccá alakult. A társuláshoz csatlakozott 43 építőanyag-kereskedő 66 telephelyén a napokban megjelent az új márkanév, amihez idővel saját márkás termékek is kapcsolódnak majd. - A magyar kereskedők alkotta, családi vállalkozásokra épülő hálózat a jó árak mellett az eladók szaktudásával és a tervezői-kivitelezői háttérrel tud versenyben maradni a multikkal - mondta Kovács Tamás, a cég vezérigazgatója a sajtótájékoztatón. Hozzátéve: stabil beszállítói hátterüket a pontos fizetési fegyelemnek köszönhetik, a körbetartozások sújtotta magyar építőiparban ez többeket köt az Új Házhoz, amelynek tagjai időnként nagy, kecsegtető projektekből is kimaradnak, ha a fizetési hátteret nem látják garantáltnak.

Az értékesítési lánccá alakuló társulás tagjai legalább harminc kilométer távolságra vannak egymástól, ami a piacvédelmüket szolgálja. Már tervben volt, de a gyenge forint mellett most nem gazdaságos, hogy az olcsóbb termékeket a szomszédos országokból - például faipari termékeket Szlovákiából - hozzanak be.

Jelenleg öt beszerzési társulás van jelen a magyar építőanyag-piacon, ahol az Építőtárs néhány évvel ezelőtti hirtelen felbukkanása, majd eltűnése eleinte sok kereskedőt tartott távol a csatlakozástól. A Hufbau, a Duna és a Pannon Beszerzési Társaság, valamint a Tetőcentrum Kft. mellett az Új Ház példája is jelzi, hogy az egyéni kiskereskedések ideje lejárt. Szakértők szerint a hajdani Tüzépek talaján létrejött több mint ezer vállalkozásból alig száz élheti túl a következő éveket. Illy Gábor, a Baumit Építőanyag-ipari Kft. ügyvezető igazgatója emlékeztetett: tőlünk nyugatra már lezajlott a tőkekoncentráció, amelynek következtében a hasonló nagyságú osztrák piacon is csupán száz építőanyag-kereskedő ténykedik. A magyar piacon az idén 10-30 százalékos visszaesést jeleznek a felmérések, és még mindig számottevő a feketegazdaság ereje.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.