Bajnai bekeményít az önkormányzatoknál

Az elnyert uniós támogatások visszavonását és szabálytalansági vizsgálatokat helyezett kilátásba a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség azoknál az önkormányzatoknál, amelyek visszatartják a megbízást kapott cégek pénzét, nem folytatnak nyílt közbeszerzési eljárást, vagy a fejlesztésükhöz átutalt előleget nem arra fordítják, amire kapták.

Tavaly a kiemelt fejlesztések gazdái kaptak fenyegető levelet Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztertől, amelyben az állt: akivel nem sikerül hónapokon belül szerződést kötnie, elbúcsúzhat az uniós támogatástól. A napokban a polgármesterek vehettek kézhez hasonló levelet. A Népszabadság úgy tudja: bár a "tájékoztatót" Vági Márton, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke neve fémjelzi, megírását Bajnai Gordon kezdeményezte. Az NFÜ elnöke azt közli az önkormányzatokkal, hogy a gazdasági válság hatásainak enyhítése érdekében néhány jogszabály módosult vagy hamarosan megváltozik, és ehhez a helyhatóságoknak haladéktalanul alkalmazkodniuk kell, másként eleshetnek az elnyert uniós forrásoktól. A változtatások három területre irányulnak: a közbeszerzések gyakorlatára, az előlegek felhasználására és a jóteljesítési garanciákra.

Veres János, Felcsuti Péter és Bajnai Gordon a tegnapi megbeszélés után
Veres János, Felcsuti Péter és Bajnai Gordon a tegnapi megbeszélés után

A beruházások kivitelezésekor, elsősorban az építési szerződéseknél, az önkormányzatok előszeretettel alkalmazzák a jóteljesítési garanciát: a munkáért járó pénzből egy bizonyos összeget visszatartanak, hogy később abból fizessék az esetleges hibák kijavítását. A ki nem fizetett részlet általában a szerződéses összeg 10-20 százalékát is eléri, holott a gyakorlat azt bizonyítja, hogy 3-5 százalék is elegendő volna a javításokra. A megbízó így érzi biztosítottnak a munka megfelelő minőségű elvégzését, a vállalkozóknak azonban ez többletteher, ami - különösen a mostani gazdasági helyzetben - likviditási problémákat okoz. A gyakorlat a körbetartozásoknak is a melegágya, hiszen a cégeknek van mire hivatkozniuk, amikor nem fizetnek az alvállalkozóknak.

Az NFÜ azt várja el az önkormányzatoktól, hogy ne csak a megkötendő, hanem a már érvényben levő szerződéseikben is vizsgálják felül a jóteljesítési garanciákat, és csak nagyon indokolt esetben határozzanak meg a 3-5 százalékos mértéknél magasabb összeget.

Habár a közbeszerzési törvény szerint megfelelő feltételek esetén nyílt helyett tárgyalásos eljárás is alkalmazható, ám aki az utóbbit választja, ne lepődjön meg, ha szabálytalansági eljárással találja szemben magát. A levél szerint a nem nyílt közbeszerzés kiemelkedő kockázat a kedvezményezettnek és az országnak. Az NFÜ jogszabály-módosítást kezdeményez azért, hogy azok, akik mégis tárgyalásos közbeszerzési eljárást kívánnak lefolytatni, kötelesek legyenek százszázalékos biztosítékot nyújtani az elnyert támogatás összegére, és ettől csak külön engedéllyel térhessenek el. Ez komoly fenyegetés a helyhatóságoknak.

Csak a napokban kezdődött a maximum 25 százalékról 40 százalékra - önkormányzatok esetében 35 százalékra - emelt előlegek kifizetése, és Bajnai Gordon már most szükségét látja jelezni, hogy ezek a pénzek nem arra hivatottak, hogy átmeneti pénzproblémákat, működési, üzemeltetési költségeket fedezzenek belőle a nyertes pályázók. Az átutalt előleg kizárólag a projekttel kapcsolatban felmerült kiadásokra fordítható. Amennyiben ezt az önkormányzatok nem tudják számlával igazolni, vagy a pénzt az előbb említett dolgokra visszatartják, az szabálytalansági eljárást, vagy végső esetben a támogatás teljes összegének viszszavonását jelentheti - jelezte az NFÜ-n keresztül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.