Röviden

Bezárja a kecskeméti CD-meghajtó gyárát Bosch

Felszámolja az autóipari gyártóknak CD-meghajtókat készítő kecskeméti gyárát a Bosch-csoporthoz tartozó Digital Disc Drives Kft., ahol eddig ötszáz ember dolgozott. Tavaly pár hónap alatt 50-60 százalékkal visszaesett a megrendelés, ezért a külföldi tulajdonos úgy döntött, hogy májusban vagy júniusban megszünteti a gyártást és bezárja az üzemet -erősítette meg Dallos Péter gazdasági igazgató. A tulajdonosok döntését a dolgozóknak bejelentették, és a munkaügyi központtal is felveszik a kapcsolatot. (MTI)

Vasárnaptól standolnak a vendéglátóhelyek

Vasárnap lép hatályba a vendéglátóipari üzleteknek a standolás kötelezettségét elrendelő jogszabály. A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága hangsúlyozza: a készletforgalmi nyilvántartást kizárólag a röviditalokra kell vezetni, és naponta négy adatot (nyitókészlet, beszerzett, értékesített mennyiség, zárókészlet) kell összesítve rögzíteni. Az italokat nem kell mérőedényekbe áttölteni, a készlet a beszerzett és az értékesített mennyiség ismeretében egyszerű számítással megállapítható. (MTI)

A termékhamisítás is pusztítja a munkahelyeket

Az áruhamisítás nem csak a gyártóknak okoz hatalmas károkat, hanem a nemzetgazdaságoknak is: évente 300 ezer munkahely esik ki pusztán urópában a kalóztermékek forgalma következtében. Egy ausztriai tanácskozáson elhangzott szakértői becslés szerint a hamisítás évente 8-10 százalékos pénzügyi veszteséget idéz elő a világkereskedelemben, az eredeti termékek árát alapul véve. Európában évente 300 ezer munkahely kiesését okozza a feketegazdaságnak ez a fajtája. (MTI)

ExxonMobil: minden idők legnagyobb amerikai profitja

Minden idők legnagyobb amerikai céges profitját érte el a világ vezető olajcége, az amerikai ExxonMobil tavaly: 45,22 milliárd dollár adózott eredményével megdöntötte saját 2007-es rekordját. A tavalyi év egészében a cég bevétele 18 százalékkal, 477,4 milliárd dollárra nőtt. Ugyanakkor a tavalyi negyedik negyedben - az akkorra már erősen gyengülő olajárak miatt - csökkenést volt kénytelen elkönyvelni az adózott eredményben. (MTI)

A Deutsche Bahné a lengyel PCC Logistics vasúti fuvarozó

A német vasút felvásárolja a lengyel PCC Logistics vasúti magánfuvarozó céget. A PCC Logistics Kelet-Európában a Deutsche Bahn (DB) hídfőállása lesz - közölték a megállapodás aláírásakor. A lengyel cég tavaly 5800 alkalmazottal 350 millió euró forgalmat bonyolított le. Nyolc százalékos piaci részesedésével a legnagyobb magán vasúti vállalkozás Lengyelországban. (MTI)

Hárman indultak a taszári reptérért

Hárman pályáztak a taszári repülőtér hasznosítására kiírt pályázatra. Részben hazai, részben külföldi, vagy külföldi hátterű érdeklődőktől érkeztek ajánlatok. Nem csupán a repülőtér egészére, hanem a külön pályázható, repülőtéri működéshez közvetlenül nem kapcsolódó Orciban található 30 hektáros különálló területrészre is érkezett pályázat. Az ajánlatok értékelése már elkezdődött. A bizottság javaslata alapján dönt majd a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács a gazdaságfejlesztési célt is szem előtt tartva. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.